ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ” ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της παράταξης ενόψει των εκλογών στο σύλλογο δασκάλων

ekkinhsh (Αντιγραφή)Ξεκινώντας από μερικές βασικές παραδοχές και διαπιστώσεις, συγκροτήσαμε πέρυσι την άνοιξη την «Εκκίνηση Εκπαιδευτικών». Το όνομά της θέλαμε να σημάνει ένα νέο ξεκίνημα, μία εκκίνηση για κάτι καλύτερο. Μας τίμησαν, και τους ευχαριστούμε γι’  αυτό, 352 συνάδελφοι και έστειλαν τέσσερις από εμάς στη Γ.Σ. της ΔΟΕ, όπου βρεθήκαμε και με άλλους σαν εμάς και συγκροτήσαμε μία πανελλαδική ανεξάρτητη κίνηση.

Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας ανεξάρτητα σχήματα έχουν κερδίσει την αποδοχή πολλών συναδέλφων και σε πολλούς Συλλόγους οι παραδοσιακές κομματικές συνδικαλιστικές δυνάμεις έχουν ή τείνουν να παραγκωνιστούν. Αναγνωρίζεται δη¬λαδή η ανάγκη για κάτι ουσιαστικότερο και σοβαρότερο από τις κοκορομαχίες σε λεκτικό επί¬πεδο και τις τακτοποιήσεις ημετέρων σε πρακτικό επίπεδο. Αναγνωρίζεται η ανάγκη για ενερ¬γότερη συμμετοχή στις αποφάσεις και σε αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου λειτουργίας των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών και του ΠΥΣΠΕ. Απαιτείται πλέον διαφάνεια και αξιοκρατία, έστω και  τώρα, πριν αυτές οι λέξεις χάσουν εντελώς το νόημά τους και καταντήσουν ευφημισμοί.

Οι βασικές μας παραδοχές, οι αρχές μας, ήταν και είναι η ελευθερία της γνώμης, η σύνθεση των απόψεων, η αλλαγή συμπεριφορών, στάσεων και νοοτροπιών, που είχαν επικρατήσει και γα-λουχήσει τον κλάδο μας τις προηγούμενες δεκαετίες και τον έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Είχαμε πει, και εξακολουθούμε να το λέμε, ότι είμαστε ανεξάρτητοι κι αυτό είναι αλήθεια. Δεν είμαστε συνδικαλιστικό παράρτημα κανενός κόμματος. Δεν αναπαράγουμε ούτε διεκπεραιώ-νουμε έτοιμες θέσεις, αλλά παράγουμε, με πολύ κόπο και προσωπικό κόστος, πολιτική και συν-δικαλιστική σκέψη.

Διατηρούμε ο καθένας μας το δικαίωμα στη δική του πολιτική τοποθέτηση, όμως στο συνδικαλιστικό επίπεδο, που μας αφορά, προσπαθούμε να συνθέτουμε απόψεις και να βγάζουμε μία κοινά αποδεκτή θέση και πρόταση. Είχαμε πει ότι ζητούμε όχι μόνο την ψήφο σας αλλά κυρίως τη συμμετοχή σας. Αυτή μας η θέση σήμερα, μ.εσα στη γνωστή σε όλους  μας γενική πολιτική κατάσταση, είναι, πιστεύουμε, καίριας σημασίας, εάν θέλουμε να έχουμε λόγο για την ύπαρξή μας ως πολιτικά όντα και ως πραγματικοί δάσκαλοι. Συμμετοχή στις γενικές συ-νελεύσεις με λόγο και πρόταση. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδες να αλλάξουμε κάτι.

Γνωρίζουμε ότι αυτό σήμερα για πολλούς από εμάς είναι δύσκολο, διότι έχει επικρατήσει η «μεσσιανική» αντί-ληψη που λέει ότι κάποιος άλλος θα μας «σώσει». Θεωρούμε αυτή την αντίληψη απαξιωτική για τον καθένα μας ξεχωριστά  και καταστροφική για τον κλάδο μας συνολικά. Κανένας δεν πρόκει¬ται να μας σώσει! Μόνοι μας πρέπει να το τολμήσουμε! Η σωτηρία είναι μία επικερδής επιχεί¬ρηση για τον σωτήρα και όχι για τον – κατ’  επίφαση –  σωζόμενο. Έχουμε χρέος να αλλάξουμε όλοι μαζί τις συνδικαλιστικές σχέσεις που μας εγκλωβίζουν πλέον! Έχουμε χρέος να σηκωθούμε, να κοιτάξουμε μπροστά και ψηλά! Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Α. ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

  1. Διαφάνεια παντού: Οι τοποθετήσεις – και ό,τι σχετίζεται με τη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς – θα γίνονται με συμφωνημένο σύστημα μετρήσιμων κριτηρίων στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός. Οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ θα ελέγχουν την όλη διαδικασία και θα λογοδοτούν στον Σύλλογο.
  2. Προσπάθεια για μαζικές συνελεύσεις του Συλλόγου μας-Δημιουργία του θεσμού του «συνδέσμου» μεταξύ των Συλλόγων Διδασκόντων και του Δ. Σ. του Συλλόγου.
  3. Απεργίες: Όχι σε απεργίες μέσω Fax και e-mail. Έγκαιρος σχεδιασμός και προγραμματισμός με ενημερώσεις από κλιμάκια του Δ. Σ. της ΔΟΕ  και του τοπικού Συλλόγου στις σχολικές μονάδες, εβδομαδιαίες απογευματινές συγκεντρώσεις, συζητήσεις, διαδηλώσεις κλπ
  4. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ. Σ. του Συλλόγου Δασκάλων να κοινοποιούνται εγκαίρως στα σχολεία και στους συναδέλφους.
  5. Aξιολόγηση: σύστημα αξιολόγησης με το οποίο η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα εντάσσεται στη συνολική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, θα έχει κυρίως διαμορφωτικό χαρακτήρα και θα αποβλέπει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου μέσω της ανάληψης βελτιωτικών δράσεων τόσο από τη σχολική μονάδα όσο και από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, μακριά  από κατηγοριοποιήσεις, ποσοστώσεις και ανταγωνισμούς και μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και συλλογικότητας με σκοπό την βελτίωση του δημόσιου σχολείου.
  6. Μόνιμες Δομές επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
  7. Συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων στην επιμόρφωση β΄ επιπέδου.
  8. Σύνταξη Επαγγελματικού Κώδικα Δεοντολογίας [καθηκοντολόγιο].
  9. Δημιουργία απεργιακού ταμείου.
  10. Συνεργασία με τις εκπαιδευτικές συλλογικότητες [ΕΛΜΕ, ΤΕΙ , Πανεπιστήμιο] με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού Συλλόγου.
  11. Τοποθέτηση με αντικειμενικά κριτήρια μετάθεσης όσων εκπαιδευτικών αποσπώνται σε φορείς εκτός εκπαίδευσης [βουλευτικά γραφεία, μητρόπολη, βιβλιοθήκες κλπ]
  12. Πρόβλεψη με νόμο για συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων μία φορά τον μήνα για τα σχολεία ΕΑΕΠ.
  13. Παρεμβάσεις πολιτιστικού τύπου στην τοπική κοινωνία με ημερίδες κλπ. Συνεργασία με φορείς πολιτισμού της πόλης.
  14. Παρεμβάσεις πολιτικού τύπου στην τοπική κοινωνία σχετιζόμενες με την εκπαιδευτική διαδικασία – ενημέρωση των γονέων και των πολιτών για τα θέματα της παιδείας.
  15. Συνεργασία με δομές αλληλεγγύης και ενίσχυσή αυτών [Ενεργοί πολίτες Λάρισας, Κοινωνικό Ιατρείο κλπ]
  16. Δημιουργία Ιστοσελίδας του Συλλόγου Δασκάλων Λάρισας.
  17. Δημιουργία Λέσχης των Εκπαιδευτικών σε ειδικό κτήριο.
  18. Κατασκηνώσεις για τα παιδιά των εκπαιδευτικών.
  19. Εκπτωτική κάρτα για τα μέλη του Συλλόγου μας σε συνεργασία με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο.

Β. ΔΟΕ

  1. Πιο ορθολογική διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ.
  2. Να μειώσει η ΔΟΕ τις δαπάνες «συνεδρίων εκπαιδευτικού τουρισμού», περιοδειών κλπ.
  3. Να μειωθεί η συνδρομή στην ΑΔΕΔΥ.
  4. Ενοίκιο να δίνεται σε συναδέλφους από την επαρχία, που δεν ζουν μόνιμα στην Αθήνα και μόνο με την προϋπόθεση να προσκομίζουν συμβόλαιο και αποδείξεις ενοικίου.
  5. Κατάργηση των μέχρι τώρα οικονομικών παροχών με χρήματα του κλάδου προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ.
  6. Οι αιρετοί της ΔΟΕ να ασκούν τα καθήκοντά τους έως δύο συνεχόμενες θητείες με τη δυνατότητα να επανέρχονται αν το επιθυμούν.

Γ. ΑΔΕΔΥ

  1. Οι εκλεγμένοι αιρετοί αντιπρόσωποι στην ΑΔΕΔΥ που κάνουν χρήση του δικαιώματος της τριετούς συνδικαλιστικής άδειας, να δύνανται στο διάστημα αυτό – με τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας – να παραμένουν στη διάθεση της υπηρεσίας της Α/θμιας Εκπαίδευσης για να προσφέρουν έργο, καλύπτοντας κενά απουσιαζόντων σε σχολεία.

…αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, πρέπει να το προσπαθήσουμε όλοι μαζί!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ