ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ  ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Παλούκας, Γεωπόνος-εκπαιδευτικός

μεταλλαγμενα (Αντιγραφή)Μας τα πουλάνε χρόνια χωρίς επισήμανση στην ετικέτα …τώρα δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να   μας υποχρεώσουν να τα καλλιεργούμε κιόλας! Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 20 χρόνια επενδύθηκαν και επενδύονται  τεράστια ποσά από τους κολοσσούς των εταιρειών  του κλάδου των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (κοινώς φυτοφάρμακα)  σε παγκόσμιο επίπεδο στην βιοτεχνολογία.

Συγχωνεύτηκαν και  εξαγοράστηκαν πλήθος εταιρειών  γεωργικών φαρμάκων, βιοτεχνολογίας και σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο .Ο αγροτοδιατροφικός κλάδος σήμερα αποτελεί κατά κοινή ομολογία την νέα παγκόσμια βαριά βιομηχανία. Έξι εταιρείες του κλάδου  ελέγχουν το 75% του παγκόσμιου τζίρου.

Είναι  ίσως ο πιο ενδιαφέρον  σήμερα οικονομικά κλάδος για   τις πολυεθνικές εταιρείες. Ο στόχος ένας: ο έλεγχος των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα  παραγωγής από το χωράφι και το στάβλο  ως το πιάτο του καταναλωτή. Θέλουν να επιβάλλουν σταδιακά και σταθερά έλεγχο στο γενετικό υλικό,στο σπόρο,το φάρμακο, το τρόφιμο. Σήμερα, κυρίως σε ΗΠΑ,Βραζιλία, Αργεντινή, Καναδάς, Ινδία ,Πακιστάν και Κίνα  καλλιεργείται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής των μεταλλαγμένων,  καλλιεργούνται ακόμη και σε κάποιες  χώρες της Ευρώπης, τα βρίσκουμε  καθημερινά στο πιάτο μας  είτε μέσω έτοιμων τροφίμων  ή στο κρέας, μέσω της τροφικής αλυσίδας(ζωοτροφές εισαγωγής ή σε εισαγόμενη πρώτη ύλη παρασκευής ζωοτροφών)  .

Οι δήθεν κοινωνικοί  σκοποί της καλλιέργειας των ΓΤΟ ότι  θα έλυναν τα προβλήματα επισιτισμού των φτωχών χωρών    ή θα μείωναν το κόστος παραγωγής  δεν αποδείχθηκαν ποτέ  στην πράξη .Τελικά όλα  αυτά τα επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν  μόνο για να κάμψουν τις ισχυρές  αντιστάσεις της παγκόσμιας  κοινής γνώμης .

Αρκετές χώρες της Ε.Ε. και η Ελλάδα ήταν σθεναρά αντίθετες στην καλλιέργεια των παραπάνω οργανισμών. Για την ιστορία δόθηκαν κάποια στιγμή άδειες και στη χώρα μας για πειραματική καλλιέργεια, με την αντίδραση όμως  της κοινής γνώμης δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ τα πειράματα.

Δυστυχώς πριν λίγες μέρες η Ελληνική προεδρία με νομικίστικα τερτίπια άνοιξε το θέμα.Η συμβιβαστική πρόταση της Ελληνικής προεδρίας είναι τουλάχιστον ατυχής και ατελής και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Οφείλει η Ελληνική Προεδρία να σεβαστεί την γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών και να προτάξει το δημόσιο συμφέρον,την αγροτική οικονομία,το περιβάλλον και την υγεία απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Από ότι φαίνεται  τα μεταλλαγμένα δεν θα τα  τρώμε απλώς εν αγνοία μας…  θα  μας αναγκάσουν να τα καλλιεργούμε κιόλας !

Οι  συνέπειες  της καλλιέργειας των ΓΤΟ   στη χώρα μας  θα έχει  τεράστιες συνέπειες για τα αγροτικά  προϊόντα   της φυτικής και   ζωϊκής  μας παραγωγής. Η Ελληνική γεωργία και η Θεσσαλία θα χάσει  κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει για αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ετικέτας, ποιότητας κλπ.

Αναφέρω  επίσης τους  πιθανούς κινδύνους υγείας και της βιοποικιλότητας λόγω της επιμόλυνσης, σκοπίμως «θάβονται» όλες οι σχετικές επιστημονικές  αναφορές   για τους παραπάνω κινδύνους  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι οι φορείς Περιφέρεια,Δήμοι,επιστημονικοί φορείς ,Επιμελητήρια, αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι  να πάρουν θέση και να αντιδράσουν , αλλά κυρίως θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να  ευαισθητοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα  αντίστασης στα σχέδια των πολυεθνικών για την καλλιέργεια των  γενετικά τροποποιημένων οργανισμών(μεταλλαγμένα) στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ