ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Καλεί τον απερχόμενο δήμαρχο Τυρνάβου να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και να τις χορηγεί σε όλους τους μόνιμους κατοίκους

ΣΑΡΧΩΣΗΣΤην παρέμβαση του νέου δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση προκάλεσε η αδιάλλακτη στάση του απερχόμενου δημάρχου, ο οποίος παρά τις υποδείξεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, συνεχίζει να αρνείται τη χορήγηση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας σε όσους χρωστούν στο δήμο ή τη ΔΕΥΑΤ. Ο κ. Σαρχώσης καλεί το δήμαρχο να συμμορφωθεί. Στην παρέμβασή του αναφέρει τα εξής: 

“Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Τυρνάβου εντελώς αυθαίρετα συνεχίζει να μη χορηγεί βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας σε μόνιμους κατοίκους του δήμου επειδή έχουν οφειλές είτε προς το δήμο είτε προς τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου.

Επειδή η στάση του αυτή είναι καθόλα παράνομη και επιπλέον προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημιά στους περισσότερους από τους δημότες που ζητούν τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, τον καλούμε έστω και τώρα να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, που του ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια να μην χορηγεί βεβαίωση σε αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους.

Να θυμίσουμε στον κ. Μαλάκο ότι είχαμε τοποθετηθεί επί του θέματος πριν ακόμη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, στις 2 Φεβρουαρίου 2014, σημειώνοντας και τότε τα εξής:

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω των μνημονιακών περικοπών σε  μισθούς  και συντάξεις, της ανεργίας και της ληστρικής φοροεπιδρομής σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, θεωρούμε τουλάχιστον ατυχή την απόφαση του δημάρχου Τυρνάβου Ν. Μαλάκου, να συνδέσει τελείως αυθαίρετα και παράνομα τη χορήγηση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας με τις οφειλές που μπορεί να έχει ο κάθε δημότης, είτε προς το δήμο, είτε προς τα νομικά του πρόσωπα.

Επειδή πιστεύουμε ότι η χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μόνιμου κατοίκου, ο οποίος μπορεί, όπως αναφέρει και το άρθρο 279 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, να αποδείξει ότι κατοικεί μόνιμα στα όρια του δήμου Τυρνάβου, και επειδή θεωρούμε ότι οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος για να δικαιολογήσει την άρνησή του δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα, αφού τα άρθρα νόμων τα οποία επικαλείται για να δικαιολογήσει την άρνησή του, δεν αναφέρονται σε κανένα σημείο τους στη σύνδεση χρέους και χορήγησης βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, καλούμε έστω και τώρα τον κ. δήμαρχο να αναθεωρήσει την παράνομη απόφασή του που δημιουργεί επιπλέον σοβαρά προβλήματα στους δημότες, και να τηρήσει τη νομιμότητα που απαιτεί την άμεση χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του δήμου Τυρνάβου, πριν προκαλέσει ζημιές σε όσους αρνείται τη χορήγηση αυτών των βεβαιώσεων.

Αλλωστε πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος του κάθε δημάρχου είναι να βοηθά και να στηρίζει, και όχι να τιμωρεί τους δημότες του».

Σήμερα ενισχυτική της τότε θέσης μας είναι η υπόδειξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία ύστερα από καταγγελία δημότη, με έγγραφό της προς το δήμο Τυρνάβου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η μη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας επειδή ο αιτών έχει ανεξόφλητες οφειλές στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης δεν εμπίπτει στην απαιτούμενη ειδική αιτιολογία και ως εξ τούτου ο δήμος δεν θα έπρεπε να αρνηθεί τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης».

Από αυτά συνεπάγεται ότι ο δήμαρχος θα πρέπει σήμερα κιόλας να δώσει εντολή στις υπηρεσίες να χορηγούν άμεσα σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του δήμου μας βεβαιώσεις ανεξάρτητα από το αν οφείλουν ή όχι στο δήμο ή στη ΔΕΥΑΤ και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε”.

Αποκομιδή

Από την πλευρά του κ. Σαρχώση υπήρξε παρέμβαση και στο θέμα της μη αποκομιδής απορριμμάτων τις Κυριακές στο κέντρο του Τυρνάβου. Ο κ. Σαρχώσης συγκεκριμένα αναφέρει:

“Αδικαιολόγητη και μάλλον εκδικητική είναι η απόφαση της δημοτικής αρχής του Τυρνάβου να διακόψει αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών την κυριακάτικη αποκομιδή απορριμμάτων στο κέντρο του Τυρνάβου, με το αιτιολογικό ότι δεν επαρκεί το προσωπικό αλλά και τα χρήματα.

Αλήθεια δεν γνώριζε ο κ. δήμαρχος την κατάσταση προεκλογικά όταν μας μιλούσε για νοικοκυρεμένο δήμο και για ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες;

Πώς έκανε η υπηρεσία τον προγραμματισμό και την κοστολόγηση της ανταποδοτικής υπηρεσίας όταν με τη συμπλήρωση 5μηνου έπεσε έξω και ο σχεδιασμός και ο προϋπολογισμός;

Μπορεί να διανοηθεί η απερχόμενη δημοτική αρχή τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η απόφασή της και ειδικά τώρα που είμαστε στο καλοκαίρι και οι σωροί των απορριμμάτων είναι ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία;

Καλούμε τη δημοτική αρχή να επαναφέρει το πρόγραμμα αποκομιδής που ίσχυε μέχρι την Κυριακή των εκλογών, και αν δεν επαρκούν τα χρήματα να αγωνιστεί μαζί με τους δημότες για να επιστραφούν στην αυτοδιοίκηση οι παρακρατηθέντες πόροι, και όχι να αποδέχεται μοιρολατρικά την κατάσταση μειώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ