ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗ ΓΗ-ΓΚΟΤΖΙΛΑ!

uuuΈνας πλανήτης σαν τη Γη που ζυγίζει όμως 17 φορές περισσότερο από τη Γη, βρέθηκε από αστρονόμους των ΗΠΑ και έχει αλλάξει την αντίληψή τους για το σχηματισμό των πλανητών.

Ο βραχώδης πλανήτης που βρέθηκε από το διαστημικό παρατηρητήριο Kepler θα έπρεπε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα θεωρίες, να είναι μια γιγαντιαία σφαίρα από αέρια, αλλά παρέμεινε πλανήτης για δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο πλανήτης Kepler – 10c, έχει ονομαστεί «Μέγα – Γη» χάρη στη διάμετρό του, που είναι  29.000 χιλιόμετρα, και το βάρος του που είναι 17 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης , η οποία έχει διάμετρο 12.742 χιλιομέτρων. Αυτό καθιστά τον Kepler – 10c το μεγαλύτερο βραχώδη πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Ο νέος πλανήτης έχει τροχιά γύρω από ένα πολύ παλιό άστρο σαν τον Ήλιο, και απέχει 560 έτη φωτός από τη Γη. Αν κοιτάξει κάποιος στον ουρανό μπορεί να δει αυτό το αστέρι, που βρίσκεται στον αστερισμό του Δράκοντος.

Ο πλανήτης Kepler – 10c είναι μοναδικός, επειδή οι επιστήμονες μέχρι τώρα πίστευαν ότι τόσο μεγάλοι πλανήτες αποτελούνταν ως επί το πλείστον από αέρια, όπως ο Δίας του ηλιακού μας συστήματος και ο Κρόνος, που έχουν έναν στέρεο πυρήνα από βράχους και μέταλλα, αλλά περιβάλλονται από ένα βαθύ στρώμα στερεού και υγρού υδρογόνο, ήλιο και άλλα αέρια.

rt.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ