Όταν πλησιάζει η εποχή της γρίπης, μολύνουμε τους εαυτούς μας με τον ιό μέσω του εμβολίου για να προστατευτούμε από αυτή. Δυστυχώς, το τρικ αυτό δεν λειτουργεί με μία ασθένεια: την ελονοσία, η οποία εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Αλλά οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών στο Σιάτλ έκανε πρόσφατα μια ανακάλυψη που ενδεχομένως αλλάζει το παιχνίδι:
Τροποποιώντας γενετικά το παράσιτο της ελονοσίας και απομακρύνοντας τα γονίδια που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μη μολυσματικό παράσιτο.
Σύμφωνα με το Science Daily, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αυτά τα αβλαβή παράσιτα εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει αντίσταση ενάντια στη νόσο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο νέος, πρωτοποριακός εμβολιασμός κατά της ελονοσίας.
Αντίθετα από τα ανθελονοσιακά, τα οποία λειτουργούν για την εξόντωση των παρασίτων της ελονοσίας στο σώμα, η χρήση της γενετικά τροποποιημένης έκδοσης του παρασίτου, πριν από τη μόλυνση, θα ειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την παρουσία του παρασίτου και θα το καθιστά ανθεκτικό σε μελλοντική μόλυνση.
Οι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί με τη γενετική τροποποίηση του παρασίτου της ελονοσίας για αρκετά χρόνια. Αλλά ακόμα και μετά το άνοιγμα του γονιδιώματος και την αφαίρεση δύο γονιδίων του, το παράσιτο εξακολουθούσε να μολύνει τους ανθρώπους.
Από το τρέχον στέλεχος αφαιρούνται τρία γονίδια – είναι “τριπλή η γροθιά», σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Sebastian Mikolajczak, η οποία εμποδίζει αποτελεσματικά το παράσιτο να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.