ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

νεαδημοκρατιαΣτο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι θετικά για τη ΝΔ κατέληξε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ. Σύμφωνα με τους αριθμούς που διέρρευσαν:

-Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας κέρδισαν 165 Δήμους (ποσοστό 50,1% επί του συνόλου), ενώ το 2010 οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας είχαν κερδίσει 92 Δήμους.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το 2010 ως Συνασπισμός 6 Δήμους και στις φετινές εκλογές κέρδισε 19 Δήμους (ποσοστό 5,9% επί του συνόλου).

-Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει 130 Δήμους, ενώ σήμερα έχει 78 (ποσοστό 24% επί του συνόλου)».

-Αναφορικά με τις περιφέρειες, «οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, κέρδισαν 7 περιφέρειες. Επιπλέον μία περιφέρεια κέρδισε ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, που είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας» εννοώντας τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ανάλυση της Εκτελεστικής Γραμματείας τα βασικά στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές είναι τρία:

– Το πρώτο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που μόνος του είχε βάλει στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ζήτησε από το λαό στις 25 να ψηφίσουν, ώστε στις 26 να φύγει η κυβέρνηση. Και ο λαός απάντησε αρνητικά.

– Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν έχει πια δυναμική αφού πήρε λιγότερες ψήφους, 150 χιλιάδες λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι πριν δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2012.

– Η Νέα Δημοκρατία έχασε ψήφους γιατί κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και μπορεί να ξανακερδίσει αυτές τις ψήφους, τώρα που αρχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες.

Η Γραμματεία αξιολογεί ως σημαντικό ότι η δυναμική της Χρυσής Αυγής έδειξε τα «πλαφόν» της. Κέρδισαν 95 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τον Μάιο του 2012. Αλλά δεν πήραν ούτε το 16% που προεξοφλούσαν οι ίδιοι, ούτε το «διψήφιο» ποσοστό που τους έδιναν οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις μέχρι πριν λίγους μήνες…

Σημειώνουν ακόμη ότι «η ΝΔ κράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής της σε μια εκλογική μάχη όπου οι αντίπαλοί μας πόλωσαν και πολιτικοποίησαν την αναμέτρηση στον απόλυτο βαθμό, ενώ εμείς την πολιτικοποιήσαμε στο τέλος και δεν την πολώσαμε στον ίδιο βαθμό, γιατί αν το κάναμε αυτό, θα μας εγκλώβιζε σε πολύ σοβαρά μετεκλογική αδιέξοδα».

Ακολούθως η Εκτελεστική Γραμματεία περιγράφει τις ευοίωνες προοπτικές της ΝΔ:

– Έχουμε σημαντικές «εφεδρείες» που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρος.

– Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη υποχωρεί. Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν. Η ΔΗΜΑΡ «τιμωρήθηκε», παρά το ότι το έπαιξε «αντιμνημονιακή» κι από την ώρα που το έπαιξε αντιμνημονιακή. Η ΧΑ είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της.

Εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και η επικράτηση της ΝΔ είναι πιθανή υπό ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:

– ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ανάπτυξης

– ότι θα διορθωθούν κάποιες αδικίες ειδικά σε ότι αφορά τον εισπρακτικό μηχανισμό και θα υπάρξουν ελαφρύνσεις εκεί που αυτό είναι δυνατό, χωρίς να τίθεται η χώρα σε κίνδυνο να βρεθεί ξανά σε κρίση ελλειμμάτων. «Είπαμε: δεν τάζουμε αυτά που δεν έχουμε να δώσουμε, δεν παραβλέπουμε αυτά που μπορούμε να δώσουμε και δεν ξεχνούμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα.

Τρίτον ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να προσεγγίσουν ξανά τους ψηφοφόρους που έφυγαν και ψήφισαν χαλαρά ή δεν ψήφισαν καθόλου.

Τέταρτον, να μην υπάρξει ακυβερνησία.

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος κλείνει με το αισιόδοξο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις προϋποθέσεις ήδη καλύπτονται, αφού η ανάκαμψη έρχεται και η ανεργία ήδη μειώνεται, οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για ακυβερνησία πέφτουν στο κενό, οι αδικίες διορθώνονται ενώ το κόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλία για να καταγράψει τί έγινε ανά νομό και να προτείνει διορθωτικές κινήσεις.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ