ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

334 Στη μάχη των φύλων, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια έχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα αγόρια.

Οι ερευνητές έχουν βρει την απάντηση στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες που κάνουν κορίτσια έχουν στατιστικά πιο εύκολες εγκυμοσύνες από εκείνες που κάνουν αγόρια. Η απάντηση βρίσκεται στον πλακούντα.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Human Reproduction, διαπιστώθηκε ότι τα γονίδια που παράγονται από τον πλακούντα είναι διαφορετικά για τα αρσενικά από τα θηλυκά. «Βρήκαμε ότι όταν πρόκειται για θηλυκά μωρά, υπάρχει πολύ υψηλότερη έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του πλακούντα, τη διατήρηση της εγκυμοσύνης, και της ανοσολογικής ανοχής της μητέρας», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Sam Buckberry, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Adelaide, όπως αναφέρθηκε στο Health Day .

Είναι γνωστό ότι οι κυήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν κακή έκβαση εάν το μωρό είναι αγόρι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα αγόρια μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τη στιγμή της σύλληψης, και αυτό τα κάνει να κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη τροφής. Αυτό δείχνει και η παρατήρηση ότι ο αριθμός των γεννήσεων αγοριών έπεσε, σε αντίθεση με τον αριθμό των κοριτσιών, κατά τη διάρκεια του λιμού στην Ολλανδία, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι τα κορίτσια είναι σαφώς οι νικήτριες στη μάχη για την επιβίωση», δήλωσε η Claire Roberts, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το Health Day.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης εξηγούν γιατί τα θηλυκά μωρά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα, να πεθάνουν στη μήτρα (θνησιγένεια), η αμέσως μόλις γεννηθούν, ή να έχουν μικροσωμία.

Αυτή η παραγωγή διαφορετικών γονιδίων στον πλακούντα μπορεί επίσης να εξηγήσει και άλλες διαφορές μεταξύ των φύλων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της ζωής.

“Τα αρσενικά μωρά γενικά αναπτύσσονται ταχύτερα και γίνονται μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Αυτό συμβαίνει τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε  πραγματικά καταλάβει το πώς και το γιατί,” πρόσθεσε η Roberts.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ