ΔΝΤ: ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

The logo of the International Monetary FΠερίεργη εξέλιξη είχαμε χθες το βράδυ αναφορικά με την έκθεση Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα. Ενώ ανακοινώθηκε ότι το κείμενο που συνέγραψαν ο επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, και τα στελέχη της ομάδας του, θα δινόταν στη δημοσιότητα στις 6 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον-1 π.μ. ώρα Αθήνας), στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι με απόφαση υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου, αυτή δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Νωρίς το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με επικεφαλής της αποστολής τον Πολ Τόμσεν.

Ως γνωστόν, η έκθεση που αφορά την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους 3,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή φαίνεται να έχει σχέση με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή εκτός Ταμείου μας δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεργάζονται στενά και καλά με τους αρμοδίους υπουργούς, και θα προτιμούσαν να μην γίνουν αλλαγές, ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, δεν επιθυμούν παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας.

Ο κ. Τόμσεν αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη επιθεωρηση στό τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το πρόγραμμα των Ελλήνων υπουργών. Ομως, σχεδιάζει εκτός απροόπτου να επισκεφθεί την Αθήνα και στις αρχές Ιουλίου μαζί με τα μέλη της τεχνικής επιτροπής. Ο επικεφαλής της Αποστολής θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα μόνο μερικές μέρες.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να μην επιστρέψουν ξανά οι επικεφαλής της Τρόικα και το μήνυμα που στέλλει στο εξωτερικό και ειδικά στους δανειστές είναι ότι “μπορούμε και μόνοι μας”.

Σύμφωνα με την πηγή, η Αθήνα κατάφερε να συμπεριληφθεί στην έκθεση ότι “δεν προβλέπονται μέτρα για το 2014”, ενώ για το 2015-16 ο κ. Τόμσεν σημειώνει πως θα εξαρτηθούν (τα μέτρα) απο την έκτη επιθεώρηση.

ethnos.gr (Μιχάλης Ιγνατίου)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ