ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

nasiokas«Δώσαμε τη μάχη για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα , ωστόσο ο αγώνας  αν και έντιμος,  χαρακτηρίζεται ως  ήττα και αποτυχία. Βρισκόμαστε λοιπόν σ’ ένα περιβάλλον όχι για να πανηγυρίσουμε αλλά για να συζητήσουμε την επόμενη μέρα.»

Αυτά τονίστηκαν , μεταξύ  άλλων ,  από τον επικεφαλής της παράταξης  « Ανθρώπινη Πόλη- Κίνηση Ελπίδας» κ. Έκτορα Νασιώκα , στο πλαίσιο συνάντησης  μελών  και φίλων της παράταξης με στόχο τον απολογισμό του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο ξενοδοχείο  «Διόνυσος».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ πρότασή μας δεν υπερψηφίστηκε , υπογράμμισε στην κεντρική του εισήγηση  ο κ. Νασιώκας, ωστόσο είμαστε όλοι εδώ για να δούμε τι έφταιξε  και πως θα συνεχίσουμε.

Συγχαρητήρια σε όλους για τον αγώνα τους, κατέληξε ο Έκτορας Νασιώκας , ενώ ακολούθησε διάλογος και προτάσεις για τον προγραμματισμό δράσης της παράταξης.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤ.ΝΑΣΙΩΚΑ

Αναλυτικά στην εισήγησή του ο κ. Νασιώκας ανέφερε:

“Η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ», που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες, έδωσε μια έντιμη, ανοικτή, αξιοπρεπή, ειλικρινή, προγραμματική προεκλογική μάχη. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δικαίωσε τις προσδοκίες μας. Κρίνεται σαν ήττα και αποτυχία σε σχέση με τους στόχους μας. Το 12 % του ποσοστού που συγκέντρωσε, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι και οι τέσσερες διαμερισματικοί σύμβουλοι που εξέλεξε επ’ ουδενί δεν προσεγγίζουν το στόχο που επιδιώκαμε.

Δώσαμε στους πολίτες μια διαφορετική πρόταση για το μέλλον της πόλης μας και απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Λαρισαίων. Από την άλλη όμως επιτύχαμε να πείσουμε μια βάση πολιτών με τα δικά μας ενδιαφέροντα και τις δικες μας αγωνίες για την πόλη και την πορεία της χώρας. Οκτώμισι χιλιάδες ψηφοφόροι μας πίστεψαν και μας ψηφίσαν. Η συμμετοχη μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί μια καλή βάση για να συνεχίσουμε και να προβάλουμε τις θέσεις μας. Να υπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών από τη θέση της τρίτης παράταξης της αντιπολίτευσης.

Από την θέση αυτή θα συμβάλουμε δημιουργικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων αδιεξόδων της πόλης την επόμενη περίοδο. Με γνώμονα τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία με όλους, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην προώθηση μεγάλων θεμάτων της Λάρισας. Η παράταξή μας θα προσπαθήσει να αναδείξει και να στηρίξει τα αυτονόητα. Πάντα με ρεαλιστικές ανατρεπτικές προτάσεις. Αυτό θα το κάνει με συνέπεια. Με γόνιμη αντιπολίτευση. Θα ψηφίζουμε πάντα με γνώμονα το τι θα κάναμε αν ήμασταν εμείς πλειοψηφία. Είναι ευθύνη των άλλων παρατάξεων και ιδιαίτερα της πλειοψηφίας να ξεδιπλώσουν το όραμά τους για την πόλη και να ζητήσουν τη στήριξή τους από όλους τους άλλους.

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ»

Η αναγκαιότητα γέννησε, κατά τη γνώμη μας, τη δική μας παράταξη. Η αποτυχία των άλλων παρατάξεων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της πόλης και συνεπλάκησαν με την περίοδο της παρακμιακής της πορείας και της στασιμότητας έπρεπε να αντιμετωπιστεί με κάτι διαφορετικό.

Η χώρα πορεύεται, μετά την πτώχευσή της, το δρόμο της αβεβαιότητας. Το Μάιο του 2010 πιστοποιήθηκε η πτώχευση της χώρας μετά από μια αρνητική πορεία χρονων. Από το 2007 τουλάχιστον η μοιραία κατάληξη της χώρας ήταν γνωστή σε όλους τους υπευθύνους. Η χώρα δεν μπήκε σε χρεοστάσιο, επειδή συνδέθηκε με έναν μηχανισμό στήριξης με πολύ σκληρούς όρους. Βρισκόμαστε στην ουσία υπό επιτροπεία.

Ο Δήμος της Λάρισας ακλουθούσε και ακολουθει την ίδια φθίνουσα και παρακμιακή πορεία. Το ερώτημα είναι, ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτής της κατάστασης και για τη χώρα και για την πόλη της Λάρισας. Η οικονομική κρίση μόνο; Όχι. Η βαθιά κοινωνική, ηθική και πολιτισμική κρίση και ο λαϊκισμός. Η τραγική πολιτική για δεκαετίες, κάθε κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας να υπερκαλύψει τον άκρατο λαϊκό καταναλωτισμό, χωρίς αρχές και αξίες, χωρίς κανένα μέτρο, σε βάρος κάθε προγραμματισμού, κάθε εξορθολογισμού και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας σε έναν ανοικτό ανταγωνιστικό κόσμο.

Πως θα ξεπεραστεί η παραπάνω κατάσταση; Με μια άλλη πρόταση που θα στηρίζεται σε ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο. Με πόλεμο στο κακό πρότυπο διοίκησης που έφεραν τη χώρα και την πόλη στο σήμερα. Με πόλεμο στο λαϊκισμό, στα συστήματα και τα συμφέροντα. Με συνεργασία με όλους. Ότι δηλαδή δεν γίνεται κεντρικά, έπρεπε και πρέπει να δοκιμαστεί σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό ήρθαμε να καλύψουμε εμείς. Τον καταλυτικό αυτό ρόλο θελήσαμε να παίξουμε.

Θα συμφωνούσαν μαζί μας τα κόμματα; Οι παλιές παρατάξεις; Θα σκέπτονταν ότι είναι ανάγκη να γινει πραγματική αλλαγή σε νοοτροπία και πρακτικές; Όχι βέβαια. Άρα ήταν χρόνος να δοκιμάσουν για το καινούργιο, όσοι μόνο πίστευαν στα αδιέξοδα του παλιού. Γι’ αυτό από την αρχή δεν προστρέξαμε στο παλιό. Δεν πήραμε σειρά για χρίσματα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με παράγοντες και συστήματα. Σηκώσαμε τείχος απέναντι στα συμφέροντα. Ενδιαφερόμασταν μόνο για μια καθαρή πρόταση στους πολίτες. Μόνο μια τέτοια καθαρή πρόταση, αν υπερψηφίζονταν, θα μπορούσε να έχει τύχη στη δύσκολη προσπάθεια της αλλαγής και της ανόρθωσης στο Δήμο. Εμείς δεν ενδιαφερόμασταν να κερδίσουμε οφίτσια. Να γίνουμε δημοτική αρχή. Να πετυχουμε την πραγματική αλλαγή στο Δήμο θέλαμε.

Το ερώτημα που τίθετο από την αρχή ήταν, αν μπορούσε αυτή η άποψη να γίνει πλειοψηφική άποψη. Ή αν μπορούσε να αποσπάσει, λόγω δύσκολης συγκυρίας, την πλειοψηφία στις Δημοτικές εκλογές του Δήμου Λάρισας.

  1. ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕ Η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Διέφερε όσο το παλιό με το καινούργιο. Το παλιό το ξέρουμε, μπορούμε να το περιγράψουμε με λεπτομέρεια. Το καινούργιο το ψάχνουμε. Εμείς το καταγράψαμε με λόγια και πράξεις και προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε το νέο μοντέλο. Προσπαθήσαμε με περιορισμένα οικονομικά μέσα να πείσουμε τους πολίτες. Τοποθετηθήκαμε απέναντι από κάθε έκφανση λαϊκισμού. Η διαφορετικότητά μας από τις άλλες παρατάξεις θα καταγράφεται ανάγλυφα καθημερινά στην πρόοδο της επόμενης θητείας στη διοίκηση του Δήμου. Θα είμαστε πιστοί στις αρχές και τις άξιες μας. Θα υπηρετούμε το καινούργιο με συνέπεια. Οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώσουν στη δική μας λειτουργία την άλλη πρόταση στη διοίκηση, για ένα διαφορετικό τρόπο διοικησης.

3. ΤΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΜΙΖΕΙ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Φέρνει μια νέα νοοτροπία, πολιτικό πολιτισμό, εμπειρία, συνέπεια λόγων και έργων, ανάληψη ευθύνης, μια άλλη λογική στην αυτοδιοίκηση, με κεντρικό πυρήνα τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία με όλους. Όχι βέβαια πολυέξοδο και ανεξέλεγκτο προεκλογικό αγώνα, που προφανώς προδικάζει ανάλογη συμπεριφορά αύριο στο δήμο, αλλά σεμνότητα και ταπεινότητα που ταιριάζει με τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες. Εξαντλητικό και συνεχή διάλογο με τους πολίτες, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και τους εργαζόμενους, ώστε όλοι μαζί να κτίσουμε την πόλη του μέλλοντος. Αυτά όλα τα καταγράψαμε από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η παράταξή μας με τη δημοσιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας που τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά.

4. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ

Από τους πολίτες:

–          Με συμπάθεια, ενδιαφέρον για το νέο τρόπο του «πολιτεύεσθαι», αλλά και καχυποψία για την ειλικρίνεια των προθέσεων. Μια καχυποψία που σε μεγάλο βαθμό δεν ξεπεράστηκε ποτέ.

Από πολλά μέσα ενημέρωσης:

–          Σαν ένα πείραμα που μάλλον δεν ήταν γι αυτά ελκυστικό, λόγω του χαμηλού budget της προεκλογικής καμπάνιας, τόσο της παράταξης, όσο και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Ήταν η δική μας παράταξη άλλωστε, που έδινε το μέτρο και τη σύγκριση για όλους εκείνους, παρατάξεις και υποψηφίους, που έκαναν πολυέξοδο προεκλογικό αγώνα. Υπήρχαν καμπάνιες μεμονωμένων υποψηφίων που ξεπερνούσαν σε προβολή ολόκληρες παρατάξεις, όπως η δική μας.

Από τις άλλες παρατάξεις:

–          Με επιθετικότητα στην αρχή. Στη συνέχεια με κατασυκοφάντηση υπό τη μορφή των ψιθύρων. Στο τέλος με ψιθύρους και φήμες απαξίωσης.

Από τα κόμματα:

–          Σαν κάτι αντισυστημικό, άρα επικίνδυνο και εχθρικό.

  1. ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Έχουμε μεγάλες δυσκολίες, οικονομικές, οργανωτικές. Αυτά που πρεσβεύουμε, αυτά που πιστεύει ο κοινός νους, αποτελούν μειοψηφία στην κοινωνία. Άρα η παράταξή μας πρέπει να αναδείξει και να στηρίξει τα αυτονόητα. Αυτό πρέπει να το κάνει με συνέπεια. Πάντα με ρεαλιστικές ανατρεπτικές προτάσεις. Με γόνιμη αντιπολίτευση, σύμφωνα με το τι θα κάναμε αν ήμασταν εμείς πλειοψηφία. Θα φανούν οι μεγάλες αδυναμίες της τωρινής αρχής. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε τις δομικές διαφορές μας.

  1.  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα πορευτούμε με δημοκρατική οργάνωση της παράταξης. Θα συνεδριάζει η ολομέλεια της παράταξης κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να χαράσσει πολιτική και να παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις. Αυτή θα αποτελεί το ανώτατο όργανο της «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ». Η εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής θα γίνει με καθολική ψηφοφορία της ολομέλειας της παράταξης. Η προσωρινή επιτροπή που δημιούργησε την «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ», πλαισιωμένη από τα αιρετά μέλη της παράταξης, θα έχει μέχρι τότε την ευθύνη λειτουργίας της παράταξης. Αυτή θα οργανώσει σε εύλογο χρόνο την εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής”.

Ειρήνη  Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ