ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

uuiΗ λήψη κάποιων αντιβιοτικών μειώνει την ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο, πράγμα που μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η χαμηλή ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Για να εξεταστεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της λήψης αντιβιοτικών και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 22.000 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους ακολούθησαν κατά μέσο όρο για έξι έτη.

Οι ερευνητές εξαίρεσαν τους ασθενείς που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, για να περιορίσουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ασθενών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε την Κυριακή (1 Ιουνίου) στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η λήψη πενικιλίνης συνδέεται με μια μικρή αύξηση εμφάνισης του ορθοκολικού καρκίνου.

Υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο, και που είναι σημαντικά για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου. Συνήθως αναπτύσσεται στα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου ή του ορθού. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και κόκκινο κρέας, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι από τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον συγκεκριμένο καρκίνο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ