ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

φιλιππουποληΗ Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως, με την συμπλήρωση 39 χρόνων συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της συνοικίας μας, τιμά και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Αγία Τριάδα με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινούν την Κυριακή 8 Ιουνίου και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014, οι οποίες περιλαμβάνουν εμφανίσεις όλων των χορευτικών συγκροτημάτων της Λέσχης. 

Την Κυριακή θα εμφανιστούν τα παιδικά τμήματα παραδοσιακού χορού και μοντέρνου χορού της Λέσχης. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον Καβακλιώτικη βραδιά στην οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.
Την Δευτέρα θα εμφανιστούν τα τμήματα ενηλίκων παραδοσιακού χορού της Λέσχης μας που θα παρουσιάσουν ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον έρωτα.

Ο Ιερός ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στη συνοικία της Νέας Φιλιππούπολης, επί της οδού Ιωαννίνων. Η συνοικία της Νέας Φιλιππούπολης δημιουργήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας. Διωγμένοι από την πατρογονική τους γη το 1906, εγκαταστάθηκαν σ΄αυτή την περιοχή της πόλης Λάρισας, που αποτέλεσε τη νέα τους πατρίδα. Το 1924/5 συμπληρώθηκε η εγκατάσταση προσφύγων κυρίως από το Καβακλή στη συνοικία της Νέας Φιλιππούπολης. Τα όριά της επεκτείνονται μέχρι τον Πηνειό ποταμό, την Αγία Τριάδα, και τις οδούς Βονίτσης και Αγχιάλου και ενώνεται σχεδόν με την υπόλοιπη Λάρισα.
Το 1918 θεμελιώθηκε ο Ναός της Αγίας Τριάδας και μέχρι το 1920 λειτούργησε με τη βοήθεια των κατοίκων της συνοικίας. Το 1954-55 καταστράφηκε από τους σεισμούς. Το 1957 κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκε νέος ναός.
Στους πρόσφυγες θύμιζε την άλλη Αγία Τριάδα του Καβακλή, το πλούσιο μοναστήρι, με τη μεγάλη κοινωνική, εθνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας απείχε 25 χιλιόμετρα από το Καβακλή. Κάθε μέρα φιλοξενούσε τριάντα περίπου οδοιπόρους χωρίς πληρωμή. Διέθετε γεωργικές εκτάσεις, αγέλες από βοοειδή, κοπάδια από αιγοπρόβατα καθώς και χειμαρρόμυλο. Το κλίμα του μοναστηριού ήταν άριστο και τα νερά άφθονα και κάλλιστα. Η μεγαλύτερη γιορτή που συνδεόταν με το μοναστήρι ήταν η Αντριάδα. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθούσε φαγοπότι, τραγούδι και χορός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ