ΟΙΚΟΣ FITCH: ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

akinitaΤα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος Fitch δείχνουν ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της κρίσης αναμένεται να χάσουν σχεδόν το μισό της αξίας τους. Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της τάξεως του 16% και εφόσον επιβεβαιωθεί η εν λόγω εκτίμηση, η συνολική κάμψη των τιμών των κατοικιών από το ανώτερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008, μέχρι την ολοκλήρωση του καθοδικού τους κύκλου, αναμένεται να αγγίξει το 45%.
Η εκτίμηση του Fitch ευθυγραμμίζεται με πρόσφατη ειδική έκθεση του ΔΝΤ, που τοποθετούσε τη διάρκεια της κρίσης στην ελληνική κτηματαγορά στα 6,5 χρόνια, ενώ προέβλεπε ότι η υποχώρηση των τιμών μπορεί να φθάσει και το 45% από τα επίπεδα του 2009.
Η πτώση αυτή αποδίδεται στη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και στην αβεβαιότητα που προκύπτει από το φορολογικό πλαίσιο στην αγορά ακινήτων.
Οι αγοραπωλησίες από την αρχή της χρονιάς είναι ελάχιστες ενώ , όπως γράφει η «Καθημερινή», οι υποψήφιοι αγοραστές, σε πολλές περιπτώσεις, καλούνται να δικαιολογήσουν χρήματα που δεν διαθέτουν, καθώς πολλές συμφωνίες γίνονται σε τιμές αρκετά χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε, τα ακίνητα που καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη ζήτηση, είναι διαμερίσματα ηλικίας άνω των 10-15 ετών που πωλούνται από ιδιώτες σε τιμές αισθητά πιο κάτω από την αντικειμενική τιμή.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,5% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Συνολικά το 2013, η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 10,3% έναντι του 2012, όταν η αντίστοιχη κάμψη είχε αγγίξει το 11,7%.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ