ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΩΤΗ-ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Dioti-Agorastos_metallagmena (Αντιγραφή)Το ζήτημα της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», κατά την οποία διαπιστώθηκε η βούληση και της περιφερειακής αρχής να αντιδράσει ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Η βουλευτίνα από την πλευρά της προέταξε 3 ζητήματα που πρέπει να δρομολογηθούν: το πρώτο αφορά στην ανάγκη συγκρότησης μετώπου με όλους τους πολίτες και καταναλωτές της Θεσσαλίας, τα περιβαλλοντικά κινήματα και τα κινήματα πολιτών, τα ακαδημαϊκά/τεχνολογικά της Ιδρύματα, καθώς και τους παραγωγούς, αφού η καλλιέργεια μεταλλαγμένων περνά από το χωράφι πριν φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς θα πρέπει η αντίδραση να είναι ενιαία. Δεύτερο είναι το ότι θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα διευρυμένο Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την απελευθέρωση της καλλιέργειας ΓΤΟ, παρουσία και των δημάρχων της Θεσσαλίας, με προσκεκλημένους όλους τους φορείς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο θέμα, ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει η περιφέρειά μας εργαστήριο των πολυεθνικών και οι Θεσσαλοί συμμέτοχοι σε διατροφικά πειράματα.

Το τρίτο θέμα που έβαλε ήταν να διερευνηθεί άμεσα ο τρόπος ώστε θεσσαλική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους των φορέων που θα έχουν μετάσχει και στη συνεδρίαση του ΠΣ, να μεταβούν στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε και διά ζώσης να μεταφέρουν στα ευρωπαϊκά όργανα την πλήρη αντίθεση των Θεσσαλών στο διατροφικό έγκλημα που σχεδιάζεται εις βάρος όλων των πολιτών του κόσμου. Όπως τόνισε η κ. Διώτη, «το θέμα της καλλιέργειας μεταλλαγμένων είναι ζήτημα δημοκρατίας: δεν είναι δυνατόν εταιρίες και κυβερνήσεις να καθορίζουν ερήμην μας τί θα καλλιεργούμε και τί θα τρώμε».

Ο κ. Αγοραστός συμφώνησε με τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας, αλλά και για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Τέλος, ενημέρωσε τη βουλευτίνα ότι έχει δρομολογήσει ήδη τη διαδικασία και την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα θα καλέσει σε ανοικτή συζήτηση τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ξεκαθαριστεί η στάση που θα τηρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο θέμα της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ