ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΔΥ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

πεδυΟι αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος της κυβέρνησης στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μεγάλωσαν τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους και μη, αφού περιόρισαν τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες, μεγάλωσαν την άμεση συμμετοχή των ασφαλισμένων, οδηγούν όλο και περισσότερους στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, λοιπό προσωπικό και εξοπλισμό, στο ΠΕΔΥ και στις άλλες μονάδες ΠΦΥ.

Τα ιατρεία του ΠΕΔΥ της Λάρισας, υπολειτουργούν, αφού οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είναι λιγοστοί σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες (π.χ. 1 καρδιολόγος, 1 ορθοπεδικός, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος, 1 μικροβιολόγος που έρχεται από την Αγιά 2 φορές την εβδομάδα!). Μάλιστα σε ορισμένες ειδικότητες δεν υπάρχει κανένας (π.χ. Γυναικολόγος, Οφθαλμίατρος, Οδοντίατρος), με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να καταλήγουν σε ιδιώτες και να πληρώνουν, αφού και στους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, δίνονται μόλις 200 επισκέψεις δωρεάν τον μήνα, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις τελειώνουν από την μέση του μήνα.

Στη Λάρισα, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ εξακολουθούν να μην έχουν μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, αναλυτή εργαστηριακών εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κάνουν σε ιδιώτες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καρκινικών δεικτών, ορμονικές, προγεννητικού ελέγχου, πολλές φυσικοθεραπείες, ενώ το σύνολο των εχόντων ανάγκη αποκατάστασης παραπέμπεται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, αφού στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης!

 

Παράλληλα είχαν προηγηθεί περικοπές στις πληρωμές για διαγνωστικές εξετάσεις που ήδη γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για τους ασφαλισμένους, αφού εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Επίσης στις φυσικοθεραπείες, στα επιδόματα τοκετού, στη μεταφορά νεφροπαθών, στα γυαλιά.

Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων και γιατρών που απέμειναν στο ΠΕΔΥ, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων, λόγω της υποστελέχωσης, αλλά και των ελλείψεων σε εξοπλισμό και μέσα.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απαιτεί, να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και να   συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, καλύπτοντας όλους (ασφαλισμένους και μη) με πλήρεις και δωρεάν παροχές υγείας.

Διεκδικεί αποκλειστικά – δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας – πρόληψης που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να μην καταργηθεί ή συγχωνευτεί, καμία μονάδα υγείας, Κέντρο Υγείας, αλλά να ενισχυθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με οικογενειακούς γιατρούς, υλικά και μηχανήματα.

Την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Π.Φ.Υ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κ.Υ και περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ (στις συνοικίες Φιλιππούπολης, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνης, Γιάννουλη, ΤΕΙ). Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και κύριο προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Να ενταχθούν σ’ αυτά αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ