ΤΟ “ΤΕΧΝΑΣΜΑ” ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

235Αλλαγή τακτικής στο Αιγαίο από τους Τούρκους, που συνεχίζουν απτόητοι τις παραβιάσεις, φροντίζοντας όμως παράλληλα να μην κλιμακώνουν την αεροπορική τους δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, μόνο μέσα στο πρώτο 5μηνο του 2014, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 1.017 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου (EEX). Αυτό ισοδυναμεί με μια κατακόρυφη αύξηση της παραβατικής τους δραστηριότητας, σε σχέση με το 2013, όπου είχαν πραγματοποιήσει μόνο 636 παραβιάσεις.

Ωστόσο, παρά την αύξηση, δεν υπάρχει κλιμάκωση της αεροπορικής δραστηριότητας, καθώς τις 636 παραβιάσεις του 2013 τις πραγματοποίησαν 1.084 αεροσκάφη, ενώ για τις 1.107 του 2014 ευθύνονται 576 αεροσκάφη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν, ότι έξοδοι των τουρκικών σχηματισμών μαχητικών τύπου F-16 έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι έχουν βρει “τέχνασμα” για να πολλαπλασιάσουν της παραβιάσεις.

Η διαφορά βρίσκεται στο αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, που ξεκίνησε να παραλαμβάνει η Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι. Το CN-235 που κατασκευάζεται από την ισπανική CASA, μια θυγατρική της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας EADS, είναι ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταγωγικό, για έρευνα και διάσωση, για αεροναυτική συνεργασία, αλλά και για ηλεκτρονικό πόλεμο. Η τουρκική αεροπορία έχει παραγγείλει 32 τέτοια αεροσκάφη και έχει παραλάβει έντεκα.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, μέχρι σήμερα οι παραβιάσεις από την τουρκική αεροπορία γίνονταν με συγκεκριμένο τρόπο.

Ένας τουρκικός σχηματισμός F-16, συνήθως 4 ή 6 αεροσκαφών, απογειωνόταν από κάποια τουρκική βάση στα παράλια του Βορείου Αιγαίου, π.χ. το Μπαλί Κισίρ, και έκανε μια μεγάλη βόλτα στο Αιγαίο «κόβοντας» τον ΕΕΧ των νησιών μέσα από τα 10 μίλια σε 2 ή 3 σημεία. Τα αεροσκάφη αυτά συνήθως επιστρέφουν και προσγειώνονται εκεί που απογειώνονται, δηλαδή είτε από τα βόρεια είτε από τα κεντρικά τουρκικά παράλια. Η όλη διαδικασία είχε συνήθως διάρκεια 20 λεπτών.

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό σηκώνεται ένα ζεύγος ελληνικών F-16, τα αναγνωρίζει και τα αναχαιτίζει. Περισσότερες παραβιάσεις καταγράφονταν μόνο όταν οι Τούρκοι είχαν περισσότερα μαχητικά στον αέρα.

Με τα CN-235, η τακτική έχει αλλάξει. Τα αεροσκάφη αυτά απογειώνονται από τη ναυτική βάση του Τόπελ, στα βόρεια τουρκικά παράλια, κατευθύνονται όμως νότια και κάνουν μια μεγάλη «βόλτα» κατά μήκος του Αιγαίου για να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση Νταλαμάν, απέναντι από τη Ρόδο. Αυτό γίνεται φυσικά χωρίς να υποβάλλουν σχέδιο πτήσης, κάτι που συνιστά παράβαση των Κανόνων του FIR Αθηνών.

Το νέο στοιχείο είναι ότι τα αεροσκάφη αυτά διασχίζουν τα Δωδεκάνησα, όπου τα νησιά είναι πάρα πολλά και στη διάρκεια της πτήσης «κόβουν» τον ΕΕΧ κάτω από τα 10 μίλια σε πολλά σημεία.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, όντας ελικοφόρα, έχουν ταχύτητα μόνο 450 χλμ. ανά ώρα και χρειάζονται πάνω από δυόμισι ώρες, που σημαίνει ότι διατηρούν την Π.Α. σε εγρήγορση όλο αυτό το διάστημα. Ένα CN-235 μπορεί να κάνει σε μια πτήση 15 ή και 25 παραβιάσεις του ΕΕΧ, αν δε μάλιστα επιστρέψει την ίδια μέρα μπορεί να ξεπεράσει τις 45 παραβιάσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Πολεμική Αεροπορία δεν πραγματοποιούσε αναχαιτίσεις ελικοφόρων αεροσκαφών, όταν όμως διαπίστωσε ότι οι παραβιάσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο, δόθηκε εντολή να απογειώνεται αεροσκάφος F-16 και να τα αναχαιτίζει.

seleo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ