11 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Παρόλο που το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται σε χώρα συνώνυμη με το άθλημα, πολλοί Βραζιλιάνοι μποϊκοτάρουν τη μεγαλύτερη διοργάνωση ποδοσφαίρου στον κόσμο, και τη χρησιμοποιούν ως μια ευκαιρία για να πέσει φως στα μεγάλα και μακροχρόνια κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα από το Pew Research Center, το 72% των Βραζιλιάνων είναι δυσαρεστημένοι με τη χώρα τους.

Το βαρύ τίμημα των 11.000.000.000 δολαρίων του τουρνουά έχει εξοργίσει τους Βραζιλιάνους που πιστεύουν ότι τα κρατικά ταμεία θα έπρεπε να χρηματοδοτούν τα σχολεία, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές και άλλα έργα κοινωνικής και αστικής ανάπτυξης, αντί των νέων γηπέδων και τις εξωφρενικές αθλητικές εκδηλώσεις. Ακολουθούν μερικά από τα προβλήματα που θα μπορούσαν να διαταράξουν  το διεθνές φεστιβάλ ποδοσφαίρου:

1. Διαδηλώσεις ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Πέρυσι, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στις 12 Ιουνίου σε τουλάχιστον 80 πόλεις σε όλη τη χώρα, και η δυσαρέσκεια συνεχώς μεγαλώνει. Ένα από τα δημοφιλέστερα συνθήματα διαμαρτυρίας ήταν:  «Παγκόσμιο Κύπελλο για Ποιον;»

2. Το ημιτελές στάδιο

Η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν μπορεί να γίνει χωρίς γήπεδο. Λίγες μέρες πριν την έναρξη και  το γήπεδο ποδοσφαίρου Itaquerao στο Σάο Πάολο χρειάζεται ακόμη αρκετές  …πινελιές.

3. Ταλαιπωρία οι Μεταφορές

Μία από τις κύριες αιτίες των διαμαρτυριών του Ιούνιου  του 2013 ήταν η αύξηση των δημόσιων ναύλων μεταφοράς. Το 76% του πληθυσμού εξακολουθεί να διαφωνεί με τις υπηρεσίες μεταφοράς της Βραζιλίας, και τα περισσότερα από τα έργα βελτίωσης που είχαν υποσχεθεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχουν ολοκληρωθεί.

4. Απεργίες της Αστυνομίας

Οι 250.000 αστυνομικοί, απαιτώντας υψηλότερους μισθούς κατάφεραν να πάρουν 15,8% αύξηση του μισθού τους από τον Ιούλιο, για να περιοριστούν οι  περαιτέρω διαμαρτυρίες τους. Αλλά ελλιπής αστυνόμευση λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια.

5. Βία των συμμοριών

Οι παραγκουπόλεις ή φαβέλες, είναι συνήθως τόπος μαχών μεταξύ των συμμοριών και άλλες μορφές βίας.

6. Οι πόλεμοι κατά των ναρκωτικών

Η Βραζιλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως καταναλωτής κρακ στον κόσμο, και η αστυνομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών με επιδρομές και αναγκαστικές εκκενώσεις πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

7. Οι αναγκαστικές εξώσεις

Η κυβέρνηση έχει εξαναγκάσει 250.000 οικογένειες να φύγουν από τα σπίτια τους σε πολλές πόλεις σε όλη τη Βραζιλία για να κάνουν περισσότερο χώρο για τις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

8. Αστυνομική βαρβαρότητα

Οι αστυνομία της Βραζιλίας έχει τη φήμη της πιο βάρβαρης, ειδικά εναντίον των διαφωνούντων. Δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας σκοτώνουν περίπου 2.000 πολίτες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

9. Σταμάτημα της λειτουργίας της μεγαλύτερης αγοράς της Βραζιλίας

Η αγορά Fiera de São Joaquim στο Salvador de Bahia, όπου συχνάζουν οι φτωχοί, έχει κλείσει για ανακαίνιση.

10. Επιδημία δάγκειου πυρετού

Η ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τσίμπημα θηλυκού κουνουπιού έχει περίπου 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

11. Σεξουαλικός τουρισμός

Η πορνεία ανηλίκων είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Βραζιλίας. Υπολογίζεται ότι 250.000 παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά κάθε χρόνο. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι ανήλικα κορίτσια θα εξαναγκαστούν να κάνουν σεξ με τουρίστες. Εκτιμάται ότι 600.000 τουρίστες θα πάνε στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ