Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωρισθεί διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στα νέα αναλυτικά προγράμματα, ο ρόλος της προσχολικής εκπαίδευσης, ως καθοριστικός, για τη μετέπειτα πορεία των παιδιών. Ιδιαίτερα σημαντικός καθίσταται ο ρόλος της προσχολικής εκπαίδευσης για πληθυσμούς εκτός κυρίως ρεύματος όπως είναι οι Ρομά.
Έχει φανεί ότι η μη συστηματική παρουσία και φοίτηση σε δομές της προσχολικής εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά δημιουργεί μη ευνοϊκές εκπαιδευτικές συνθήκες.
Κατανοώντας τη σημασία – στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και εθνικούς πόρους) – της προσχολικής εκπαίδευσης για τους Ρομά μαθητές οργανώνεται, η λειτουργία των θερινών τμημάτων για προνήπια.
Η εκπαίδευση των μικρών μαθητών σ’ αυτά τα τμήματα, τα οποία οργανώνονται μέσα στους οικισμούς και σε συνεργασία με τα κατά τόπους Ιατροκοινωνικά Κέντρα, αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο από την άτυπη εκπαίδευση (εκπαίδευση μέσα στην κοινότητα) στη σχολική. Η έμφασή μας είναι κυρίως στην ανάπτυξη πλέγματος σχέσεων και εμπέδωσης θετικών πρακτικών στο σύστημα «οικογένεια – παιδί – σχολείο» και όχι στη διαδικασία αντιμετώπισης προσωπικών ελλειμμάτων των παιδιών.
Κύριοι στόχοι είναι οι εξής:
(α) ευαισθητοποίηση των γονέων και κυρίως των μητέρων για την αξία της προσχολικής αγωγής και προετοιμασία για το γονεϊκό τους ρόλο σε σχέση με τις προσδοκίες του σχολείου,
(β) μαθησιακή στήριξη των μικρών μαθητών έτσι ώστε να διαθέτουν ένα σημαντικό για τη συμμετοχή τους στο νηπιαγωγείο κεφάλαιο γνώσεων και δεξιοτήτων.
Από την ως τώρα εμπειρία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα θερινά τμήματα συμβάλλουν αφενός στη σύνδεση της οικογένειας με τις εκπαιδευτικές πρακτικές της επίσημης εκπαίδευσης και αφετέρου στην προετοιμασία των μικρών μαθητών για την εισαγωγή στη σχολική γνώση, καθώς και στις σχολικές νόρμες και πρακτικές δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση και θέτοντας τις βάσεις για ισότιμη συμμετοχή στην ευρύτερη κοινωνία.