ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Ο ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

xardouvelis-gikasΑπό τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Α. Χαρδούβελης καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK.

Ο κ. Χαρδούβελης την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη, ενώ στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 – Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ανθρωπος των τραπεζών και του κεφαλαίου είναι Ερευνητικός Εταίρος στο CentreforEconomicPolicyResearchτου Λονδίνου και στο CentreforMoney, BankingandInstitutionsτου SurreyBusinessSchool. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard.

Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993).

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Ο κ. Χαρδούβελης παίρνει τη σκυτάλη από τον Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση που θέλει τους υπουργούς Οικονομικών από την εποχή του Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια να έχουν στενή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Χαρδούβελης είχε συνεργαστεί στενά με τον Γ. Παπακωνσταντίνου τόσο στις κυβερνήσεις Σημίτη όσο και αργότερα, υπήρξε μέντορας του Φίλιππου Σαχινίδη και στενός συνεργάτης των κ.κ. Παπαδήμου και Στουρνάρα και κατά συνέπεια θα πρέπει να περιμένουμε συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής που έτσι και αλλιώς θα υπήρχε αλλά κυρίως ακόμη μεγαλύτερη προστασία των συμφερόντων των τραπεζών.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com