ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ…

208 Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή κοινής επίκλησης για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή η οποία έλαβε χώρα στους κήπους του Βατικανού με την συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προέδρων του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Για να επιτευχθεί η ειρήνη χρειάζεται πολύ περισσότερο θάρρος από ό,τι για να γίνει πόλεμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της βίας και του μίσους με μια μόνον λέξη: αδελφέ μου», τόνισε ο ποντίφικας.

Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Φραγκίσκος πρόσθεσε:

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αυτού Αγιότητα Βαρθολομαίο που δέχθηκε να είναι σήμερα εδώ, κοντά μου, για να υποδεχθούμε μαζί τους φιλοξενούμενούς μας. Η συμμετοχή και η παρουσία του είναι ένα μεγάλο δώρο και μια μαρτυρία της πορείας προς την ένωση που πραγματοποιούμε εμείς οι χριστιανοί».

Ο Πάπας ζήτησε την διαμεσολάβηση της Παρθένου, «κόρης των Αγίων Τόπων», για την επίτευξη της ειρήνης.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι «η παρουσία όλων στο Βατικανό, μαρτυρά την θέληση για ειρήνη, διότι η ειρήνη είναι η αιτία ύπαρξης της Ιερουσαλήμ».

«Έζησα τον πόλεμο, γνώρισα την ειρήνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους τόσους ανθρώπους, τους φίλους, τα παιδιά που πλήρωσαν το τίμημα του πολέμου. Στην ζωή μου δεν θα σταματήσω, κάθε μέρα, να στηρίζω την ειρήνη», πρόσθεσε ο Πέρες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Κύριο να δωρίσει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον λαό του.

«Η συμφιλίωση και η ειρήνη, Κύριε και Θεέ, είναι ο στόχος μας. Σταθεροποίησε τα βήματά μας και στέψε με επιτυχία τις προσπάθειές μας», ανέφερε ο Αμπάς.

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς φύτεψαν μαζί, σε μια πράξη με ισχυρό συμβολισμό, ένα δέντρο ελιάς στους κήπους του Βατικανού.

Κατά την διάρκεια της τελετής παρουσίασης των επίσημων αντιπροσωπειών, ο Ποντίφικας θέλησε να είναι στο πλευρό του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, σε μια ακόμη ένδειξη της στενής, αδελφικής τους σχέσης.

PAPAS-BARTHOLOMAIOS-MESH-anatolh02-09june2014

Πραγματοποιήθηκε επίσης μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη και τον προέδρων Σιμόν Πέρες και Μαχμούντ Αμπάς, ενώ έγινε και η «επίκληση για την ειρήνη» την οποία οργάνωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στους κήπους του Βατικανού.

Στο σημείο της προσευχής μεταφέρθηκαν με ένα άσπρο μικρό λεωφορείο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Η εικόνα του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους δυο προέδρους που περπατούν δίπλα στο μουσείο του Βατικανού κάνει τον γύρο του κόσμου» αναφέρει η ιταλική τηλεόραση RAI.

Όπως προέβλεπε το επίσημο πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη τρεις διαδοχικές προσευχές: η εβραϊκή, η χριστιανική και η μουσουλμανική.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε να αναγνώσει ένα απόσπασμα από το Βιβλίο του Ησαΐα. Αναγνώστηκε, επίσης, στην αραβική γλώσσα, η προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης για την ειρήνη.

Ο Πάπας απευθυνόμενος σήμερα στους συγκεντρωμένους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τον αποκάλεσε και πάλι «τον αδελφό μου Ανδρέα», αναφερόμενος στον Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος ίδρυσε την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Με παρέμβασή του μέσω Twitter εξάλλου ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε «από όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να στηρίξουν την πρωτοβουλία της προσευχής για την Μέση Ανατολή».

Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης, ANA-MPA, mignatiou.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ