Η ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

Ανακοίνωση του ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ που υπογράφει ο πρόεδρος Β. Κόκκαλης

μεταλλαγμενα (Αντιγραφή)Δυστυχώς γινόμαστε θεατές και μάλιστα απαθείς σ’ ένα τεράστιο ζήτημα που έχει να κάνει με την υγεία μας και την διατροφή μας. Η επίσημη Πολιτεία κωφεύει και αδιαφορεί. Δεν αρκούνε μόνο οι ευχές και οι «συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων». Μποϋκοτάζ στα μεταλλαγμένα τώρα απ’ όλους είτε καταναλωτές είτε αρμόδιους φορείς.

Η οδηγία που υπογράφεται την Πέμπτη 12 Ιουνίου και από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ε.Ε. ανοίγει τη κερκόπορτα της επίσημης νόθευσης βασικών προϊόντων στην διατροφική μας αλυσίδα. Η επικύρωση της νέας οδηγίας θα ανοίξει τον δρόμο για την διασπορά δεκάδων μεταλλαγμένων στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς ήδη οι Ευρωπαϊκές Αρχές έχουν δώσει την έγκριση σε 38 διαφορετικές ποικιλίες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Πρόκειται για 27 κατηγορίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού, 7 ποικιλίες σόγιας, 3 βαμβακιού και μία ποικιλία γενετικά τροποποιημένου ζαχαρότευτλου. Παράλληλα, αιτήσεις για την σχετική άδεια έχουν κατατεθεί για άλλες 127 κατηγορίες μεταλλαγμένων σπόρων, στις οποίες περιλαμβάνονται προϊόντα όπως ρύζι, πατάτες, ακόμα και λουλούδια.

Η αλλαγή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που διέπει τις καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γίνεται σε μια στιγμή που η ανησυχία των επιστημόνων για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων κορυφώνεται. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να βλάψουν ακόμη και τις γειτονικές εκτάσεις γης, ακυρώνοντας τη δυνατότητα τους να υποστηρίξουν παραδοσιακές καλλιέργειες από φυσικούς πόρους. Επιπλέον, ανησυχία επικρατεί για τις επιπτώσεις στην υγεία, καθώς η μακροχρόνια κατανάλωση μεταλλαγμένων συνδέεται με αλλεργικά σοκ και επιπλοκές στο αναπαραγωγικό σύστημα, το ήπαρ και τα άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ