ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ

tsiprasdragiΘέμα διαγραφής χρέους και ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας στον ευρωπαϊκό Νότο, έθεσε στον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συνοδεύτηκε από τον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Σταθάκη, ανέπτυξε στον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη τις θέσεις του για ένα ευρωπαϊκό New Deal. “Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις” επεσήμανε ο κ. Τσίπρας» σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και τα στελέχη της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ και Μπενουά Κερ.

Ο κ. Τσίπρας «πρόσθεσε επίσης πως, εάν δεν υπάρξει μια διαχείριση του χρέους με “κούρεμα” μεγάλου μέρους του για τις υπερχρεωμένες χώρες και ρήτρα ανάπτυξης, η Ευρώπη θα καταδικαστεί σε στασιμότητα για τα επόμενα χρόνια» αναφέρει η DW και παραθέτει τη χθεσινή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να καταθέσουμε στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να τον ενημερώσουμε για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, παρουσίασε το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση ώστε να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό.

«Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι παρά την κρίση, υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα μέρος του πληθυσμού που εξακολουθεί να μην πληρώνει φόρους και διάγει προκλητικό βίο, παραπέμποντας στην λίστα Λαγκάρντ, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί και δεν έχουν εισπραχθεί πρόστιμα και φόροι» συνεχίζει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε μια νεα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

«Αναφορικά με το πρόγραμμα που ενέκρινε η ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στους συνομιλητές του την πεποίθηση ότι “τα νέα μέτρα είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις”, ενώ “έθεσε και το θέμα της πιθανής τοποθέτησης του τέως υπουργού Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία διαφωνεί το κόμμα του”».

«Εκτίμηση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ που συνόδευαν τον Αλέξη Τσίπρα» τονίζεται στο ρεπορτάζ, «είναι ότι “οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται πια κομμάτι της ευρωπαϊκής συζήτησης, η οποία τώρα ανοίγει”».

«Από την πλευρά της ΕΚΤ, τα στελέχη της, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξαν κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της κρίσης, ωστόσο, δεν προέβησαν (δεν αναμένετο άλλωστε) σε κάποια δήλωση» καταλήγει το δημοσίευμα.

Deutsche Welle

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ