ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΑΣΧΗΜΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

406Είναι γνωστό ότι τα φυτά απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των επιβλαβών ρύπων που αυτοκίνητα και εργοστάσια εκπέμπουν. Τα ψάρια, όπως αποδεικνύεται, διαδραματίζουν επίσης έναν κρίσιμο ρόλο. Μια νέα μελέτη εκτιμά ότι τα ψάρια και άλλη υδρόβια ζωή απορροφούν 1,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο

τρώγοντας φυτοπλαγκτόν, το οποίο απορροφά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως – από τα ορυκτά καύσιμα, το τσιμέντο και τη χρήση γης – είναι περίπου 32 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι. Πράγμα που σημαίνει ότι τα ψάρια απορροφούν κοντά στο 5% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα. Και αν αυτό από μόνο του δεν σας εντυπωσιάζει, οι ερευνητές μας λένε πόσο κοστίζει σε δολάρια ο αγώνας των ψαριών κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Χάρη στη συνεισφορά τους, οι άνθρωποι γλυτώνουν μεταξύ   $ 74 και $ 222 δις ανά έτος.

Η έρευνα ανατέθηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή Ωκεανών και συγγραφείς της είναι οι: Rashid Sumalia από το Πανεπιστήμιο British Columbia, και AlexRogers από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας αφορούσε ψάρια, όπως τα βενθικά και τα πλατύψαρα, τα οποία ζουν στον πυθμένα των θαλασσών, κολυμπούν επάνω μέχρι να συλλάβουν το θήραμά τους, το οποίο κατεβάζουν στις φωλιές τους.

Το φυτοπλαγκτόν απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Όταν το τρώνε ψάρια που ζουν κοντά στην επιφάνεια του νερού, ο άνθρακας που έχουν συλλάβει παραμένει κοντά στην επιφάνεια και συχνά απελευθερώνεται και πάλι στην ατμόσφαιρα. Χάρη όμως στα ψάρια βαθέων υδάτων, ο άνθρακας πηγαίνει στα βάθη του ωκεανού, όπου παραμένει για τα καλά.

Ο ωκεανός λειτουργεί ως ένας τεράστιος αποθηκευτικός χώρος διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως χάρη στα πλάσματα που ζουν εκεί. Ωστόσο, η υπεραλίευση και οι διεθνείς εξορυκτικές δραστηριότητες απειλούν να μειώσουν την ποικιλομορφία του οικοσυστήματος.

Πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά τι αφαιρούμε από τη θάλασσα, και πώς.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ