ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΖΩΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ

Γνωρίστε τον πιο πρόσφατα ανακαλυφθέντα πρόγονός μας:

057Μπορεί να μη μοιάζουμε πολύ, αλλά αυτό το μικρό πλασματάκι πήρε τον άνθρωπο από ασπόνδυλο πλάσμα της θάλασσας και το έκανε να περπατά, να τρέχει, να πηδά, περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που είχαν σπονδυλική στήλη. Περίπου…

Το Metaspriggina, όπως είναι γνωστός ο πρόγονός μας που κατοικούσε ακόμη στον ωκεανό, δεν είχε σκληρά οστά στο σκελετό του. Αλλά μία σκληρή ράβδο χόνδρου – ο σκληρός ιστός που εξακολουθεί να βρίσκεται στους δίσκους μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη μας – που επεκτεινόταν από το κεφάλι ως την ουρά του, σταθεροποιώντας το σώμα του.

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν την ίδια ράβδο, που ονομάζεται νωτιαία χορδή. Καθώς μεγαλώνουμε,  γίνεται ο  χόνδρος στην σπονδυλική μας στήλη.

Το Metaspriggina επίσης έχει μάτια με φακούς, που σημαίνει ότι μπορούσε να δει σύνθετες εικόνες, και μύτη. Αλλά ενώ πολλά ζώα χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να βρουν το επόμενο θήραμά τους, αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα χρησιμοποιούσε περισσότερο για  να αποφύγει να γίνει το γεύμα ενός αρπακτικού.

Επειδή τα μάτια του βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού του, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι κοίταζε για τυχόν αρπακτικά που κολυμπούσαν πιο πάνω. Το ζώο είχε επίσης μύες για γρήγορη απόδραση. Οι επιστήμονες βρήκαν μυϊκές ζώνες σχήματος W κατά μήκος του σώματός του, τον ίδιο τύπο που έχουν σήμερα τα ψάρια και τα βοηθά να φεύγουν προς τα εμπρός.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Nature. Εντόπισαν  τα τελευταία απομεινάρια του Metaspriggina στο Burgess Shale, ένα τεράστιο ορυκτό τμήμα  στα Βραχώδη Όρη του Καναδά.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ