ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ LEADER 3.883.873 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

λιντερ (Αντιγραφή)Η κατ΄αρχάς έγκριση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης Προκήρυξης του Προγράμματος Leader, που αφορά τόσο σε  δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις, αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκάλεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Leader – αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου,

παρουσία των μελών της επιτροπής, κ. Αντ. Γκουντάρα, Βασίλη Λέτσιου, Δημ. Στραφιώτη, Δημ. Οικονόμου και της συντονίστριας του προγράμματος κ. Σεβαστής Μπασδέκη.

Η κ. Καραλαριώτου αναφέρθηκε αρχικά στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών, δεδομένου ότι υπήρξε τριπλάσιος προϋπολογισμός των υποβληθεισών προτάσεων σε σχέση με τον προκηρυχθέντα, γεγονός που δυσχέρανε την αξιολόγηση.

Εγκρίθηκαν   συγκεντρωτικά   27 προτάσεις  συνολικού προϋπολογισμού   3.883.873,51€ και δημόσιας δαπάνης 2.346.640,0,6€ από τις 66 που είχαν υποβληθεί.

Πιο αναλυτικά, εγκρίθηκαν  19 έργα ιδιωτικού  χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού   3.041.407,57€ και δημόσια δαπάνης 1.520.703,79€   και  8 έργα δημοσίου χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού   842.465,94 € και δημόσιας δαπάνης 825.936,27€.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων προτάσεων παρέμεινε  σε λίστα  αναμονής, αναμένοντας την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων για  πρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος ώστε να  τις επιτρέψει να ενταχθούν.   Το αίτημα είχε υποβληθεί από την κ. Καραλαριώτου αμέσως μετά την διαπίστωση του εγκριθέντος ενδιαφέροντος και αναμένεται η ικανοποίηση του.

Σε σχετική της δήλωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος LEADER – αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της  4ης  Πρόσκλησης του Προγράμματός Leader  το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα η αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη να είναι  υπερτριπλάσια της προκηρυχθείσας  Δημόσιας  Δαπάνης. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι  στην πλειονότητα τους  αξιόλογες και φανερώνουν τη μεγάλη χρησιμότητα του Leader ως χρηματοδοτικού εργαλείου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε. Έχουμε ήδη ζητήσει  πρόσθετη  χρηματοδότηση του προγράμματός μας από το αρμόδιο υπουργείο και  ευελπιστούμε ότι  θα μας δοθεί η δυνατότητα να ικανοποιήσουμε  όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Άλλωστε η Π.Ε. Λάρισας είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές, σε πανελλήνιο επίπεδο, του Άξονα 4».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ