ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΝΕΓΕΙΡΕΙ ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΝ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΝΑ ΟΥΡΕΙ

882Φωσφορίζον πράσινο άγαλμα του Βλαδίμηρου Λένιν, που τον απεικονίζει να ουρεί, έχει ανεγερθεί σε μια περιοχή της Πολωνίας. Διαθέτει ακόμα και …τρεχούμενο νερό για ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Το ασυνήθιστο γλυπτό βρίσκεται στη Nowa Huta, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ της Κρακοβίας , Grolsch Art Boom. Έχει τοποθετηθεί προσωρινά στη θέση όπου βρισκόταν το αυθεντικό άγαλμα του Λένιν, το οποίο απομακρύνθηκε το 1989, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Πολωνία.

Το πρωτότυπο χάλκινο άγαλμα του Λένιν είχε δεχτεί δύο επιθέσεις από ακτιβιστές κατά του καθεστώτος, στη δεκαετία του 1970 και του 1980, πριν τελικά αφαιρεθεί από την κεντρική πλατεία.

Η «Κρήνη του μέλλοντος», όπως ονομάζεται το νέο φωσφορίζον άγαλμα του Λένιν, σχεδιάστηκε για να προκαλέσει –όπως λένε- συζήτηση για το τι πρέπει να τοποθετηθεί μόνιμα στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο Bartosz Szydlowski, ένας από τους δημιουργούς του, είπε ότι το άγαλμα δείχνει ότι οι κάτοικοι της πόλης έχουν αίσθηση του χιούμορ, και ότι η ίδια η Nowa Huta, δεν είναι απλά μια “γκρίζα και ζοφερή”  περιοχή.

Το αυθεντικό χάλκινο άγαλμα του Λένιν έχει μεταφερθεί στη Στοκχόλμη, αφού αγοράστηκε από σουηδό εκατομμυριούχο το 1992.

independent.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ