ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΕΜΠΟΡΟΙ (Αντιγραφή)Στο πλευρό των εμπόρων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών τάχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εισφορές τους προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Όπως είναι γνωστό ο ΟΑΕΕ έχει δώσει περιθώριο 20 ημερών στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους,

ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. Παρ’ ότι το ΙΚΑ δέχεται από τους οφειλέτες του να πληρώνουν «ότι μπορούν» προκειμένου να διατηρούν ενεργή τη ρύθμισή τους, ακόμη κι αν η καταβολή υπολείπεται κατά πολύ της συμφωνημένης δόσης, ο ΟΑΕΕ δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν το σύνολο της δόσης, να θεωρούνται ληξιπρόθεσμοι.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκπρόσωποι των εμπόρων παρουσίασαν την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, καθώς και τις προτάσεις τους για τη λύση του προβλήματος και ζήτησαν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, για να μην οδηγηθεί ο κλάδος σε μαρασμό και οι συνάδελφοί τους στα δικαστήρια.

Κώστας Αγοραστός: «Οι λύσεις στα προβλήματα δίνονται με ένωση δυνάμεων, με διάλογο ο οποίος θα έχει αρχή, μέση, τέλος και αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα, η ευαισθησία και η συλλογική ευθύνη. Δεν μπορεί να σύρονται 440.00 έμποροι στην καταστροφή, όταν οι άνθρωποι αυτοί μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους εισφορές κρατώντας ζωντανό το ταμείο τους. Η λύση λοιπόν που πρέπει να βρεθεί είναι αντίστοιχη με εκείνη που δόθηκε και στο ΙΚΑ. Δηλαδή περισσότερες δόσεις αποπληρωμής, και προσωρινό πάγωμα των ληξιπρόθεσμων. Οι έμποροι έχουν σχέδιο και ρεαλιστική πρόταση για τη λύση του προβλήματος, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη λύση του αδιεξόδου. Εμείς από την πλευρά μας πρόκειται να απευθυνθούμε σε όλα τα αρμόδια όργανα, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον η κεντρική εξουσία στο ζήτημα αυτό. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί για να μην δημιουργηθεί ντόμινο στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και τον άνθρωπο, που μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα».

Νικόλαος Τζίκας – αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου: «Ενημερώσαμε τον περιφερειάρχη για το μεγάλο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους εμπόρους τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες τα τελευταία χρόνια. Όπως γνωρίζετε η διοίκηση του ΟΑΕΕ μας έδωσε μια ασφυκτική προθεσμία (20ήμερο) στην οποία οι έμποροι καλούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Εμείς από τη Λάρισα και τη Θεσσαλία και με τη βοήθεια και του περιφερειάρχη, δίνουμε στην κεντρική εξουσία και σ’ αυτό το deadline που μας δόθηκε, ένα 48ωρο deadline για να δοθεί λύση σ’ αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να ποινικοποιείται η ζωή των συναδέλφων μας και να καλούνται να πληρώσουν όταν δεν έχουν ή να μην μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους και να μην έχουν πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα. Δεν θα δεχθούμε να οδηγούνται στα δικαστήρια και στη φυλακή συνάδελφοί μας. Σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου λέμε ένα μεγάλο όχι σ’ αυτό το κατρακύλισμα και ζητάμε ο πρωθυπουργός να πάρει πάνω του το θέμα δίνοντας λύση σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα».

Γιώργος Τσιαπλές – πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον εμπορικό και γενικότερα για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με εκβιασμούς ούτε με τελεσίγραφα, ούτε με δικαστήρια. Εμείς δηλώνουμε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση συνάδελφός μας οδηγηθεί σε δικαστήριο ή απειληθεί με κατάσχεση της περιουσίας του για οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κρίσης, για την οποία δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί. Δεν θα επιστρέψουμε σε κανένα συνάδελφο να του πάρουν το σπίτι και την περιουσία του. Προς τιμήν του ο περιφερειάρχης είναι μαζί μας, όπως και κάθε άλλη φορά, που χρειάστηκε και στέλνουμε από εδώ το μήνυμα στην κεντρική εξουσία για να λυθεί το πρόβλημα και με βάση τις προτάσεις, που έχουμε καταθέσει ως εμπορικός κόσμος με πάγωμα των ληξιπρόθεσμων και ένταξη σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, για να μπορούμε να ξεκινήσουμε να αποπληρώνουμε. Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά να ποινικοποιείται μια οφειλή κάνοντας ουσιαστικά κακό στο ίδιο το κράτος. Ο έμπορος δεν παρακρατά χρήματα του κράτους, δεν είναι δηλαδή παρακράτηση εισφορών όπως γίνεται για το ΙΚΑ, είναι χρήματα που αφορούν εκείνον και τη σύνταξή του».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους και το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Βαλιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ