ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ…. ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ!

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Μ-Λ για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

kkemlΟ πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών, προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό που χαρακτηρίστηκε σαν σαρωτικός. Όχι γιατί άλλαξαν οκτώ υπουργοί ούτε γιατί στο νέο σχήμα συμμετέχουν αρκετοί υφυπουργοί από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά ούτε γιατί είναι αυξημένη η παρουσία στελεχών από το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ.

Ο ανασχηματισμός είναι σαρωτικός για τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα και δε δημιουργεί την παραμικρή αμφιβολία ότι η “νέα” κυβέρνηση έδωσε όρκο να συνεχίσει πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά τις πολιτικές της τρόικα και των μνημονίων.

Το νέο σχήμα δεν αμφισβητεί τους όρους εξάρτησης της χώρας από τους ιμπεριαλιστές και υπόσχεται πως θα εφαρμόσει όσα αντιλαϊκά μέτρα ψηφίστηκαν προεκλογικά και θα πάρει και άλλα που έσπευσαν μετά τις εκλογές να υποδείξουν οι δανειστές.

Η “νέα” κυβέρνηση πρέπει και θέλει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των δανειστών για την απρόσκοπτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Στις ανησυχίες και προειδοποιήσεις της ΕΕ προστέθηκε την πρώτη μέρα της θητείας της και η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που κατηγορηματικά υπογραμμίζει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και πως απαιτείται να αντιμετωπιστεί η «μεταρρυθμιστική κόπωση» της κυβέρνησης.

Η “νέα” κυβέρνηση έχει επικεφαλής στο υπουργείο οικονομικών αντί του Γ. Στουρνάρα τον, επίσης, “τεχνοκράτη” Γκίκα Χαρδούβαλη που έχει διατελέσει κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος των λαομίσητων κυβερνήσεων Σημίτη και Παπαδήμου, οικονομικό στέλεχος που απολαμβάνει την αποδοχή των ιμπεριαλιστών πατρόνων και μπορεί να εγγυηθεί την συνέχεια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μνημονικών πολιτικών. Η μετακόμιση του Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ένα σαφές μήνυμα της κυβέρνησης προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΔΝΤ ότι δε θα παρεκκλίνει κεραία από τις μνημονιακές απαιτήσεις και δεσμεύσεις.

Η τοποθέτηση των Βορίδη και Λοβέρδου ως επικεφαλής των υπουργείων υγείας και παιδείας αντίστοιχα σημαίνει για τον λαό βέβαιη καρατόμηση των όποιων κατακτήσεων του είχαν απομείνει στην περίθαλψη και την μόρφωσή του. Οι συγκεκριμένες υπουργοποιήσεις έγιναν με γνώμονα να αντιμετωπιστεί η φθορά των προκατόχων τους και να επιταχυνθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Αντίστοιχη λογική έχουν και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις και αλλαγές σε υπουργικούς θώκους.

Σε δεύτερο πλάνο ο ανασχηματισμός επιχειρεί να απαντήσει σε ζητήματα που έχουν τεθεί και που αποτυπώθηκαν και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σε σχέση με την οξυμένη ρευστότητα που εμφανίζει το αστικό πολιτικό σκηνικό, τις σχέσεις των βασικών πυλώνων της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών με αφορμή την εκλογή πρόεδρου δημοκρατίας.

Με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση επιδιώκει να διευρύνει την κοινοβουλευτική βάση στήριξής της. Από εκεί και μετά τόσο η «κεντροδεξιά» όσο και η «κεντροαριστερά» μπήκαν ήδη σε αγώνα δρόμου και με στόχο αλλά και μοχλό την προεδρική εκλογή επιχειρούν την ανασύνταξή τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την εκλογική συντριβή της ΔΗΜΑΡ δικαιολογεί την ενισχυμένη παρουσία στο “νέο” κυβερνητικό σχήμα στελεχών από το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ. Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται επίσης στη διαφαινόμενη αποδοχή από το σύστημα του ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ να αποτελέσει βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων στην “κεντροαριστερά”.

Στον κυβερνητικό θίασο, επίσης, μετέχουν τηλεοπτικοί αστέρες της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς που την προηγούμενη περίοδο “ηγήθηκαν αντάρτικου” στα τηλεοπτικά πάνελ την ίδια στιγμή βέβαια που ψήφιζαν ναι σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Η υπουργοποίηση των Ντινόπουλου, Παπακώστα, Γιακουμάτου και Βούλτεψη -εκλεγμένοι όλοι στη Β” Αθηνών- στόχο έχει την πλήρη στοίχισή τους και την αξιοποίησή τους για να περιοριστεί η διαρροή και να επιτευχθεί επιστροφή ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή στη ΝΔ.

Την πρώτη μέρα η “νέα” κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής στέλνοντας τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες που παραμένουν για 35η ημέρα έξω από το ΥΠΟΙΚ ζητώντας την επαναπρόσληψή τους!

Στις ολέθριες πολιτικές για την ίδια τη ζωή του λαού που θα καλεστεί να εφαρμόσει η “νέα” κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές απάντηση δεν είναι νέες εκλογές!

Δεν μπορούν οι όποιες εκλογές να βοηθήσουν, πολύ περισσότερο να συμβάλουν καθοριστικά για να απαντηθούν τα προβλήματα του κινήματος, δηλαδή το ζήτημα της οργάνωσης και πάλης των εργατικών λαϊκών μαζών σε αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Από σήμερα να αναδειχτεί η ανάγκη να βγει μαζικά λαός και νεολαία στον δρόμο των αντιστάσεων και των αγώνων. Πρέπει από σήμερα να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο καθήκον η οικοδόμηση του Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης για να αντιμετωπιστεί η επίθεση αλλά και σαν η αναγκαία προϋπόθεση για επαναστατική ανατροπή.

Η συγκρότηση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ πρέπει να υπηρετήσει αυτή την κατεύθυνση, αποφασιστικά και επίμονα, δυναμώνοντας παράλληλα και κάθε στιγμή τη συγκρότησή της και από κάθε άποψη. Ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαίο να είναι ανοιχτή και να παλεύεται η λογική και πρακτική της κοινής δράσης και από την ίδια τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ προς κάθε δύναμη και συλλογικότητα που, αν μη τι άλλο, συναισθάνεται πως είναι επιτακτικό για τα ζωτικά συμφέροντα του λαού να αντισταθεί στη βαρβαρότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ