50 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

804Οι ηλεκτρονικές στρατιωτικές ασκήσεις θεωρούνται υπεύθυνες για τη μυστηριώδη εξαφάνιση δεκάδων αεροπλάνων από τις οθόνες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην καρδιά της Ευρώπης, ανέφεραν Σλοβάκοι αξιωματούχοι.

Περίπου 50 αεροπλάνα εξαφανίστηκαν προσωρινά από ραντάρ στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία το διάστημα μεταξύ 5ης Ιουνίου και 10 Ιουνίου, σύμφωνα με την Ασφάλεια Πτήσεων της Αυστρίας.

Γερμανοί και Τσέχοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας επίσης ανέφεραν σύντομες εξαφανίσεις.

Η Σλοβακία κατηγορεί για τις διακοπές αυτές τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

«Η εξαφάνιση των αεροπλάνων από τις οθόνες των ραντάρ συνδέθηκε με μια προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, στόχος της οποίας ήταν η διακοπή των συχνοτήτων ασύρματης επικοινωνίας”, δήλωσαν οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας της Σλοβακίας.

“Αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε την προσωρινή εξαφάνιση αρκετών αεροπλάνων από την οθόνη του ραντάρ, ενώ -εν τω μεταξύ- τα αεροπλάνα ήταν σε ραδιοφωνική επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και συνέχιζαν την πτήση τους κανονικά.”

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το πρόβλημα με τα ραντάρ, ενημερώθηκαν οι διοργανωτές της άσκησης, και οι ασκήσεις σταμάτησαν, ανέφεραν οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας της Σλοβακίας.

Η Σλοβακία δεν ανέφερε ποιοι συμμετέχουν στις ασκήσεις, αλλά τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις.

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier ανέφερε στις 7 Ιουνίου, ότι τα πρώτα προβλήματα εξαφάνισης αεροπλάνων συνέπεσαν με τις ΝΑΤΟϊκές ηλεκτρονικές ασκήσεις πολέμου στην Ουγγαρία.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται συσκευές που παρεμβαίνουν στα ραντάρ του εχθρού, σύμφωνα με την Telegraph.

“Αεροπλάνα εξαφανίστηκαν από τις οθόνες για λίγα δευτερόλεπτα, σε διάφορα σημεία. Οι διακοπές ήταν σποραδικές και όχι σοβαρές … Πρόκειται για εξωτερική πηγή αναστάτωσης”, δήλωσε Γερμανός εκπρόσωπος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι διακοπές δεν αποτέλεσαν σοβαρή απειλή.

rt.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ