ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ ΣΕ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ – ΕΛΙΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

ELGAΟ δήμαρχος Τεμπών κ. Κ.Κολλάτος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Τσάτσαρη, συναντήθηκεμε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Βασίλη Έξαρχο για το μεγάλο ζήτημα της ακαρπίας που αφορά ελαιοπαραγωγούς και αμυγδαλοπαραγωγούς του Δ. Τεμπών.

Ο κ.Έξαρχος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο, ότι για το έτος 2013 συμπεριλήφθηκε ο Νομός Λάρισας και συγκεκριμένα οι καλλιέργειες της βρώσιμης ελιάς και της αμυγδαλιάς στο πρόγραμμα αποζημιώσεων ΠΣΕΑ γιατί με βάση τα στοιχεία υπήρξε μείωση μεγαλύτερη του 30% της παραγωγής. Μετά την απαραίτητη έκθεση της επιστημονικής επιτροπής, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προώθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η θετική εισήγηση του Υπουργείο Οικονομικών θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική του έγκριση. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέφερε ότι για το 2014 η καλλιέργεια της ελιάς στο Δήμο Τεμπών εμφανίζει έντονα σημάδια ακαρπίας. Για τη φετινή περίοδο όπως μας δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία ηζημιά μάλλον θα ξεπεράσει το 70% μιας μέσης χρονιάς.

Η καλλιέργεια της ελιάς καλύπτει έκταση περίπου 49.000 στρεμμάτων στο Δ.Τεμπών και είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και το πρόβλημα ακαρπίας για τη φετινή χρονιά περιμένοντας βέβαια τις εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ