Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ

ΔΡΑΚΟςΟύτε θα μπορούσαν να το είχαν φανταστεί, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ Λάρισας πως, συλλαμβάνοντας επ’ αυτοφώρω έναν… 62χρονο διαρρήκτη διαμερίσματος, ότι θα είχαν συλλάβει τον άνθρωπο που στα αστυνομικά χρονικά της περιοχής έγινε γνωστός ως, ο «δράκος» της Λάρισας.

Είναι ο άνθρωπος που πριν 22 χρόνια αποτέλεσε τον «φόβο και τον τρόμο» νόμιμων και «παράνομων» ερωτικά, ζευγαριών της Λάρισας, ο άνθρωπος που συνελήφθη το 1992 στο χωριό του στην Καρδίτσα, μετά και την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νεαρού, μόνιμου, αρχισμηνία το βράδυ της 23ης Μαΐου του 1992 στην Εθνική Οδό Λάρισας – Αθήνας απέναντι από τη «Βιοκαρπέτ» (μπροστά από τη στρωματοποιΐα Χατζηεφραιμίδη).

Ένα έτος μετά την αποφυλάκισή του, μετά από 20ετή τουλάχιστον φυλάκιση για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή, βιασμούς, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας κλπ, ο 62χρονος σήμερα «δράκος», συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στη Λάρισα την ώρα που εισέβαλε σε διαμέρισμα με σκοπό τη διάρρηξη.

Ξυπνώντας μνήμες παλαιότερων αστυνομικών της Λάρισας που επί 4 χρόνια, από το 1988 έως το 1992, προσπαθούσαν να συλλάβουν τον «δράκο», έναν 40χρονο τότε, αγρότη ο οποίος παρότι κατοικούσε στην Ανάβρα Καρδίτσας, δρούσε στη Λάρισα.

ΔΙΑΡΡΗΞΗ

Ξημερώματα Κυριακής, χθες, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ Λάρισας κλήθηκαν να επέμβουν σε διάρρηξη διαμερίσματος στην περιοχή του ΟΣΕ στη Λάρισα. Διαμέρισμα στο οποίο είχε ήδη εισβάλλει ο 62χρονος, αφού πρώτα σκαρφάλωσε σε δέντρο μέσω του οποίου έφθασε σε μπαλκόνι διαμερίσματος του 1ου ορόφου, όπου με «λοστό» παραβίασε την μπαλκονόπορτα.

Μη έχοντας διαφορετική επιλογή και προκειμένου να συλληφθεί ο διαρρήκτης, με τον ίδιο τρόπο μπήκαν στο διαμέρισμα και αστυνομικοί της ΔΙΑΣ αφού πρώτα και οι ίδιοι ανέβηκαν δηλαδή στο δέντρο, αιφνιδιάζοντας τον 62χρονο, που μάλλον δεν περίμενε, αστυνομικοί να ανέβουν σε δέντρο για να τον συλλάβουν.

Πράγμα που δεν αποτέλεσε το μοναδικό «παράδοξο» καθώς ο ιδιοκτήτης του σπιτιού απουσίαζε για Σαββατοκύριακο στα παράλια και αφού η κεντρική είσοδος του διαμερίσματος ήταν κλειδωμένη, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και ο 62χρονος συλληφθείς, περίμεναν για ώρες στο εσωτερικό του διαμερίσματος μέχρι να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης, να επιστρέψει στη Λάρισα για να ξεκλειδώσει το διαμέρισμα, προκειμένου να εξέλθουν.

«ΔΡΑΚΟΣ»

Η πραγματική έκπληξη ωστόσο ήταν αυτή των αστυνομικών όταν διαπίστωσαν στη συνέχεια πως, ο 62χρονος που είχε συλληφθεί νωρίτερα ήταν αυτός που είχε γίνει γνωστός ως ο «δράκος» της Λάρισας, έχοντας τρομοκρατήσει ζευγάρια που απολάμβαναν τον έρωτά τους, σε περιφερειακές οδούς και αγροτικές περιοχές, έξω από την πόλη. Με τον 62χρονο να περιγράφεται από παλιούς Λαρισαίους αστυνομικούς ως ο «πλέον αδίστακτος» αφού με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας υποχρέωνε τα ζευγάρια να κάνουν έρωτα μπροστά του, προχωρώντας ταυτόχρονα ο ίδιος σε πράξεις που «δεν μπορούν» να περιγραφούν.

Μάλιστα σε όποιες περιπτώσεις το ζευγάρι αρνούνταν να πράξει τις επιθυμίες του «δράκου» ή προσπαθούσε να διαφύγει, τότε πυροβολούσε εναντίον τους ενώ στην περίπτωση του νεαρού αρχισμηνία, τον τραυμάτισε θανάσιμα πυροβολώντας τον στο πρόσωπο από κοντινή απόσταση.

Στην αστυνομία της Λάρισας, από το φθινόπωρο του 1988 έως και την άνοιξη του 1992, είχαν καταγγελθεί επώνυμα 11 περιπτώσεις από τη δράση του «δράκου» αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, τα περιστατικά «θα πρέπει να ήταν περισσότερα» αλλά δεν αναφέρθηκαν αφού τα παράνομα ερωτικά ζευγάρια, για αυτονόητους λόγους, ήθελαν η υπόθεση να παραμείνει μυστική.

Η δράση του «δράκου» της Λάρισας αναφέρεται για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά, μετά από μαρτυρία ζευγαριού, τον Σεπτέμβριο του 1988. Ο 36χρονος τότε «δράκος» παρακολούθησε ζευγάρι που ξημερώματα ερωτοτροπούσε σε περιφερειακή οδό αλλά πλησιάζοντας το αυτοκίνητο των ανυποψίαστων εραστών, έγινε αντιληπτός. Όταν ο οδηγός έθεσε σε κίνηση το αυτοκίνητο προσπαθώντας να διαφύγει, τότε ο «δράκος» πυροβόλησε τραυματίζοντας στο πόδι τον οδηγό.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε δυο μήνες αργότερα, αυτή τη φορά στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή. Ο «δράκος» γνωρίζοντας τα «ερωτικά καταφύγια» των Λαρισαίων περίμενε τα θύματά του, έχοντας παρκάρει σε απόσταση ενώ περπατούσε «αρκετά» μέσα σε αγροτικές περιοχές ή ακόμη και σε σιτοκαλλιέργειες, σε άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός και να «βρίσκει» το ζευγάρι την ώρα της ερωτικής συνεύρεσης. Στην περίπτωση της Αβερώφειου, ο δράστης – σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ. – «πιάνοντας» το ζευγάρι να ερωτοτροπεί με την απειλή περιστρόφου τους υποχρέωσε να κάνουν έρωτα μπροστά του ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος προχώρησε σε πράξεις που «δεν μπορούν να περιγραφούν». Όταν ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει, τότε ο δράστης πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον.

Μερικούς μήνες μετά, επιχείρησε να αιφνιδιάσει άλλο ζευγάρι αλλά για καλή τους τύχη, έγινε αντιληπτός. Σε αντίθεση με άλλα δυο ζευγάρια, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 1990, στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, όπου επίσης τους υποχρέωσε να κάνουν έρωτα μπροστά του. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους πυροβολεί κατά αυτοκινήτου εραστών στο Μεζούρλο.

Οι έρευνες της τοπικής αστυνομίας εντείνονται, με τον «δράκο» να επιλέγει κάθε φορά διαφορετικά σημεία και να «χτυπά» με διαφορά μηνών, άλλοτε στην Τερψιθέα, όπου υποχρέωσε γυναίκα να γδυθεί μπροστά του, άλλοτε στο πρώην δημόσιο ΚΤΕΟ, άλλοτε πυροβολώντας εκ νέου το ΙΧ του ζευγαριού στο Μεζούρλο, ενώ μια καταγγελία για τη δράση του αφορούσε σε αγροτική περιοχή κοντά στο πρώην ξενοδοχείο «Εντελβάις».

Άνδρες και γυναίκες θύματά του, καταγγέλλουν τη δράση του περιγράφοντας στην αστυνομία, είτε χαρακτηριστικά του προσώπου του, είτε τον τύπο του αυτοκινήτου του. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. τον Νοέμβριο του ’90 σε χώρο στάθμευσης κοσμικού κέντρου της Λάρισας, στην οδό Βόλου, όπου ο «δράκος» αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών, εμβόλισε περιπολικό και κατάφερε να διαφύγει.

Το μοιραίο βράδυ της 23ης Μαΐου του 1992, πυροβολεί οδηγό αυτοκινήτου στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων και σε αντίθεση με άλλες φορές, όπου μεσολαβούσε μεγάλο διάστημα μέχρι να «ξαναχτυπήσει», ο «δράκος» της Λάρισας, με διαφορά μιας ώρας από το «διπλό» περιστατικό εκείνης της βραδιάς, εντοπίζει σταθμευμένο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο σε αγροτικό δρόμο, παράλληλα του 7ου χλμ της Εθνικής Οδού (τότε) Λάρισας – Αθηνών στο ύψος της βιομηχανίας «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ». Στο αυτοκίνητο βρισκόταν ο άτυχος αρχισμηνίας με τη φίλη του που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του «δράκου». Ο οποίος, με κυνηγετική καραμπίνα τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο πρόσωπο και από κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα ο άτυχος νέος να βρεί ακαριαίο θάνατο. Η ψυχραιμία του «δράκου» λέγεται πως ήταν τέτοια που υποχρέωσε τη φίλη του άτυχου αρχισμηνία να σκεπάσει με το χέρι της τον εσωτερικό φωτισμό του αυτοκινήτου, άγνωστο γιατί, ενώ αυτός με τη χρήση φακού έψαχνε στα χόρτα για να βρει τον κενό κάλυκα της κυνηγετικής καραμπίνας, προκειμένου να μην βρεθούν πειστήρια στον τόπο του εγκλήματος.

Η τότε Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας είχε «κατασταλάξει» ωστόσο στο πρόσωπο του δράστη με τον «δράκο» να συλλαμβάνεται στο σπίτι του στην Ανάβρα Καρδίτσας, παρότι ο ίδιος όπως και η σύζυγός του, ισχυριζόταν πως την ημέρα του εγκλήματος, βρισκόταν από τις 8 το βράδυ στο σπίτι του.

ΕΡΕΥΝΑ

Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλίας εξετάζοντας, προς το παρόν, αν ο 62χρονος εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις διαρρήξεων στη Λάρισα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο αγροτικό του αυτοκίνητο βρέθηκαν διάφορα κλοπιμαία όπως και διαρρηκτικά εργαλεία. Σύμφωνα με άλλες πηγές αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, πραγματοποίησαν χθες έρευνα στο σπίτι του 62χρονου στην Ανάβρα.

* Ο 62χρονος οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία Λάρισας, όπου ζήτησε και έλαβε τη νόμιμη προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή.

Ελευθερία

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ