ΤΟ “ΒΙΟΝΙΚΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ” ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

101Το βιονικό πάγκρεας που χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τηλέφωνο, ένα μόνιτορ για τη γλυκόζη και μια αντλία ινσουλίνης για να ελέγχει αυτόματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοήθησε περισσότερους από είκοσι (μέχρι στιγμής) ανθρώπους να ζουν χωρίς τα τρυπήματα στα δάκτυλα και άλλους ενοχλητικούς τρόπους υπενθύμισης του διαβήτη, ανέφεραν την Κυριακή οι ερευνητές.

Και το σύστημα ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πολύ καλύτερα από ότι θα το έκαναν οι ίδιοι, είπαν οι ερευνητές σε συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

«Έμεινα έκπληκτος με το πόσο καλά λειτούργησε σε ένα πραγματικό περιβάλλον“, δήλωσε ο Ed Damiano του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που εργάστηκε στο πρότζεκτ.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σάκχαρο του αίματος σωστά. Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια, που προκαλείται όταν το σώμα καταστρέφει λανθασμένα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, που ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης βλάπτουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν τα δάχτυλα των ποδιών, ή τα πόδια με ακρωτηριασμό.

Όταν τα επίπεδα πέσουν πολύ χαμηλά, οι ασθενείς μπορεί να λιποθυμήσουν, ή και να πεθάνουν.

«Είναι απλά τρομερά δύσκολο να ελέγχει κανείς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα,” λέει ο Δρ Steven Russell από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, ο οποίος εργάζεται με τον Damiano και άλλους εδώ και χρόνια σε αυτό το πρότζεκτ.

“Απειλείσαι συνεχώς από το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πόσο δύσκολη κατάσταση είναι.”

Η  ομάδα εργάζεται για την κατασκευή ενός τεχνητού παγκρέατος για χρόνια, και οι πρώτες μελέτες σε ανθρώπους ξεκίνησε το 2008. Η συσκευή τους παρακολουθεί το σάκχαρο στο αίμα, και παρέχει ινσουλίνη όταν χρειάζεται, στις σωστές ποσότητες – κάτι που οι διαβητικοί πρέπει να κάνουν αρκετές φορές την ημέρα, είτε με μια σύριγγα, ή με το πάτημα ενός κουμπιού σε μια αντλία ινσουλίνης.

Και κάνει κάτι επιπλέον – δίνει μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη, η οποία φέρνει το σάκχαρο του αίματος στα κανονικά επίπεδα όταν είναι πολύ χαμηλό.

Αυτό που έκανε δυνατή την κατασκευή του βιονικού παγκρέατος είναι η εφεύρεση του smartphone, λέει ο Damiano. Ήταν συγκεκριμένα το iPhone 4, με ένα σήμα Bluetooth χαμηλής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τα διάφορα εξαρτήματα της συσκευής να επικοινωνούν.

«Το iPhone είναι μια τέλεια πλατφόρμα. Εμείς δεν θα μπορούσε να πετύχουμε τίποτα χωρίς τον (συνιδρυτή της Apple) Steve Jobs», είπε ο Damiano. Τα τηλέφωνα Smart είναι ισχυροί υπολογιστές που οι άνθρωποι μπορούν να έχουν επάνω τους – ιδανικά για το συντονισμό των συστατικών του τεχνητού παγκρέατος.

Σε δύο ξεχωριστά πειράματα, οι Damiano και Russell δοκίμασαν τη συσκευή σε 20 ενήλικες και 32 έφηβους, σε ειδική θερινή κατασκήνωση για νέους και παιδιά με διαβήτη. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους, αναφέρεται στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ