ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ” ΤΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε μία μαζική όσο και δυναμική συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου, κορυφώθηκαν την Τετάρτη οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

«Η λειτουργία του ΓΠΝΛ βρίσκεται κυριολεκτικά στο «κόκκινο», οπότε μάλλον εμείς πρέπει να αξιολογήσουμε την καταστροφή που υφίσταται το ΕΣΥ»,τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η κ. Σοφία Σωτηράκου, πρόεδρος του συλλόγου γιατρών ΕΣΥ  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Γιατροί αλλά και εκπρόσωποι φορέων δήλωσαν απερίφραστα πως η ασφάλεια των ασθενών δεν υπονομεύεται από τις κινητοποιήσεις αλλά από τη σιωπή των κυβερνώντων και επανέλαβαν τις θέσεις  τους για ενίσχυση του νοσοκομείου, πληρωμή των δεδουλευμένων και εξασφάλιση  ασφαλών εφημεριακών προγραμμάτων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑκολούθησε πορεία στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ και συνάντηση με το διοικητή της κ.Λ. Μακρή, στον οποίο οι γιατροί εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκειά τους για την ποινικοποίηση του αγώνα τους  και επανέλαβαν το αίτημά τους για ένα ασφαλές πρότυπο εφημεριών στο ΠΓΝΛ.”Λειτουργούμε υπεράνθρωπα αλλά μέχρι πότε?”, αναρωτήθηκαν χαρακτηριστικά.

Η  κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ευρεία σύσκεψη φορέων όπου και συζητήθηκε ο συντονισμός των περαιτέρω δράσεων  στο πλαίσιο συνέχισης του αγώνα αλλά και προκειμένου να τεθούν σε νέα βάση οι χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 50% για τους γιατρούς και το 90% για τους ειδικευόμενους, ενώ στη σημερινή κινητοποίηση  παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου, οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής κ.α

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΔΙΩΤΗ – ΓΕΛΑΛΗΣ

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου και ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», και Δημήτρης Γελαλής.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι βουλευτές μεταξύ άλλων τόνισαν:

«Για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΓΝΛ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που παρουσιάζουν “πρωτογενή πλεονάσματα”, αποκρύπτοντας ότι αυτό συμβαίνει και επειδή δεν πληρώνονται δεδουλευμένες αποδοχές στους γιατρούς και διότι προχωρούν διαρκώς σε περικοπές προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων.

Από κοντά και ο διορισμένος διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος με διάφορα “τερτίπια” και τεχνάσματα, παρουσιάζει λογιστικά πλεονάσματα, την ώρα που οι δημόσιες υγειονομικές δομές της περιφέρειάς μας καταρρέουν.

Τη στιγμή που πιστώσεις από το 2013 για το σύνολο της ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, ύψους 13 εκατ. ευρώ περίπου, επιστρέφονται στο Υπουργείο, οι γιατροί (ειδικοί και ειδικευόμενοι) παραμένουν απλήρωτοι, οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες και οι προσλήψεις προσωπικού “παγωμένες”, φάρμακα και βασικά υλικά δεν υπάρχουν, τα μηχανήματα υπολειτουργούν, ενώ οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας καθιστούν οριακά αδύνατη την ορθή και ασφαλή λειτουργία τους.

Καμία αυταπάτη δεν τρέφουμε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας σηματοδοτεί οτιδήποτε θετικό για το μέλλον του Δημοσίου Συστήματος Υγείας× τουναντίον, η δέσμευση του κ. Βορίδη για “συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”-απορρυθμίσεων στον πλέον κρίσιμο και ευαίσθητο αυτόν τομέα, αποτελεί εχέγγυο για συνέχιση της καταστροφικής μνημονιακής συνταγής της κυβέρνησης, με απώτερο στόχο την παράδοση κερδοφόρων τομέων της υγείας στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Μόνο ένα πλατύ μέτωπο της κοινωνίας, με τη συστράτευση όλων των γιατρών της Περιφέρειας, των υπολοίπων εργαζομένων στα Νοσοκομεία, που απειλούνται με απολύσεις, την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τον Ιατρικό Σύλλογο,  την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, μπορεί να τους σταματήσει και να ανατρέψει την πολιτική τους».

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com