ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: Η ΜΟΣΧΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΑΝΚΣ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

566Τις ανησυχίες του ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει άρματα μάχης και πυροβολικό στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία εξέφρασε την Παρασκευή το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει εκ νέου δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που υποδηλώνουν την αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία υπό οποιαδήποτε πρόφαση» υπογράμμισε ο Έρνεστ.

«Οι πληροφορίες που προέρχονται από τη Μόσχα, σύμφωνα με τις οποίες των ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτικές ζώνες στην ανατολική Ουκρανία, είναι εξίσου ανησυχητικές» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που φτάνουν στην περιοχή συνδέονται με οποιαδήποτε αποστολή ασφαλείας στα σύνορα», επεσήμανε ο Έρνεστ.

Νωρίτερα την Παρασκευή η Μόσχα είχε εκφράσει την έκπληξή της για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται παρά για μέτρα που συνδέονται με την προστασία των συνόρων, τα οποία έχουν αποφασισθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και πυροβολικό σε περιοχές της μεθορίου με την Ουκρανία τα οποία ενδέχεται να δοθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δικές τους πληροφορίες για την ανάπτυξη εκ νέου ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι επιπλέον άρματα μάχης ετοιμάζονται για αναχώρηση», σημείωσε η Ψάκι.

«Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πυροβολικό σε μια περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία, περιλαμβανομένου ενός είδους πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά όχι πια οι ενεργές δυνάμεις της Ρωσίας».

Τηλεφωνική συνομιλία θα έχουν Ομπάμα – Πούτιν

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να επικοινωνήσουν «εντός των προσεχών ημερών» για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα.

Ο Ουσάκοφ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν οι δύο ηγέτες.

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον έχουν βρεθεί στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Νωρίτερα την Παρασκευή, αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία πρόκειται να «προσφέρει μια ενεργή υποστήριξη στους (φιλορώσους) αυτονομιστές μαχητές» στην Ανατολική Ουκρανία.

«Επιπλέον άρματα μάχης […] και πυροβολικό συγκεντρώνονται» σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com