ΥΠΕΡ ΤΟΥ SOUTH STREAM ΑΥΣΤΡΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ

CREΗ Αυστρία και η Σλοβενία, δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβαν την Παρασκευή την υποστήριξή τους στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Ο South Stream είναι «ο καλύτερος δυνατός δρόμος για έναν βιώσιμο, μεσοπρόθεσμο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας και της Κροατίας κοντά στη Λιουμπλιάνα. Από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ χαρακτήρισε την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού «ένα ζωτικής σημασίας έργο υποδομής».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεφθεί την Αυστρία, την Τρίτη 24 Ιουνίου. Νωρίτερα την Παρασκευή το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Πούτιν σκοπεύει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αυστρία να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, που απαρτίζεται από την Gazprom με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ENI και ο γαλλικός EDF. Η κατασκευή του αγωγού, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε το 2012 και η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τέλος του 2015. Ο αγωγός αυτός θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.

Όμως εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί το σχέδιο αυτό, καθώς σύμφωνα με την ίδια δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά στην ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και υπό την πίεση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, η Βουλγαρία ανέστειλε πρόσφατα τις εργασίες κατασκευής του τμήματος του αγωγού που περνάει από το έδαφός της, προκαλώντας ένα ισχυρό πλήγμα στη συνέχιση του έργου. Η Σερβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τα έργα κατασκευής.

triklopodia.gr

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com