ΙΡΑΚ: MΑΧΕΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Οι επιτυχίες των ισλαμιστών ανησυχούν τη Δύση.

u7Στις τάξεις των ισλαμιστών του ΙΚΙΛ έχουν ενταχθεί και υποστηρικτές τους από δυτικές χώρες, όπως προκύπτει από βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ίδιοι. Συγκεκριμένα πέντε Αυστραλοί και Βρετανοί, απευθύνουν κάλεσμα στους μουσουλμάνους να στρατολογηθούν και να πάρουν μέρος στις μάχες.

Με αντίστοιχο σκηνικό, οπλισμό και σημαία της Αλ Κάιντα, δηλώνουν ότι “δεν καταλαβαίνουν από σύνορα”, ότι “δεν υπάρχει Ζωή χωρίς τον Τζιχάντ” και ότι πολέμησαν στη Συρία, ενώ τώρα πάνε στο Ιράκ.

Το νέο βίντεο ανάρτησε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που σημειώνει στρατιωτικές επιτυχίες καταλαμβάνοντας μεγάλες περιοχές στο Ιράκ, ειδικά στις βορειοδυτικές και κεντρικές περιοχές, περιλαμβανομένης και της Μοσούλης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή, τουλάχιστον 34 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του ιρακινού στρατού και των ανταρτών στο Αλ Κάιμ.

Aνησυχία για τις εξελίξεις

«Η κατάσταση είναι τρομερά επικίνδυνη και άκρως εκρηκτική» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζάουζαν Τσέμπλι, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, για να προσθέσει πως: «Εάν δε μπορέσουμε να βρούμε τις σωστές απαντήσεις, απειλούμαστε με το λιγότερο με έναν κατακερματισμό του Ιράκ. Η απάντηση βρίσκεται στη Βαγδάτη και η Βαγδάτη πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα συσταθεί μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλες τις θρησκευτικές ομάδες. Κανέναν μας δεν συμφέρει να διαλυθεί το Ιράκ, ούτε τη Σαουδική Αραβία ούτε το Ιράν, κανέναν από τους εταίρους στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζήτησε από όλες τις κοινότητες του Ιράκ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το ΙΚΙΛ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, διαβεβαίωσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μάλικι για την υποστήριξη της χώρας του.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ