ΟΣΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

260200.000 ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από το 2015 θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να διεκδικήσουν μόνο χρηματική αποζημίωση. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές της χώρας.

Οπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο θα περιέρχονται στο Δημόσιο.

Η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μαι περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά προγράμματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου ανέρχονται σε 200.000.

Ειδικότερα, 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια,διαμερίσματα και καταστήματα.

Οπως διευκρινίζουν πηγές του Κτηματολογίου, μέχρι στιγμής έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιττώσεις ακινήτων, ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 7 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για νέα φάση κτηματογράφησης για περιοχές σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν προγράμματα κτηματογράφησης για περιοχές των Τρικάλων και της Πέλλας.

Ποιοι κινδυνεύουν

  1. Για παράδειγμα, ζευγάρια συνιδιοκτητών που δηλώνει μόνο ο σύζυγος το 50% του ακινήτου που του αναλογεί και η σύζυγος δεν πάει στο Κτηματολόγιο επειδή νομίζει ότι δεν χρειάζεται, τα τμήματα για τα οποία δεν έγινε δήλωση θα καταγράφονται αυτόματα στο σύστημα του Κτηματολογίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
  2. Στην περίπτωση των ομογενών τρίτης και τέταρτης γενιάς το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν που βρίσκονται οι περιουσίες τους.
  3. Σύμφωνα με πηγλέ του Κτηματολογίου, τα τελευταία τρία χρόνια έχει διαπιστωθεί μια τάση -κυρίως στις αγροτικές περιοχές- οι ιδιοκτήτες να μην δηλώνουν τα ακίνητα τους, φοβούμενοι τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
  4. Οσοι δεν έχουν τίτλους καθώς διαθέτουν ακίνητα τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά, οπότε και δεν μπορούν να κάνουν καμία δικαιοπραξία.
  5. Οι αμελείς. Υπάρχουν και κάποιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι δηλώνουν «δεν το ήξερα».

thetoc.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ