Την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στα 80 χρόνια, με μηδενικό επιτόκιο και δεκαετή περίοδο χαμηλών δόσεων, υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να προτείνουν τα ελληνικά κόμματα στους δανειστές της Ελλάδας, με άρθρο του στα «Νέα», ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Όμως το χρέος είναι ακόμη εδώ. Το χρέος των μεταρρυθμίσεων που δεν έγιναν, το χρέος των συγκρούσεων που δεν τολμήθηκαν και το χρέος των 320 δισ. Κι εδώ ακόμη, που άλλη λύση από την εθνική συνεννόηση δεν υπάρχει, τα κόμματα «εξουσίας» κομπορρημονούν ψαρεύοντας ψήφους. Αντί δηλαδή να συμφωνήσουν, άτυπα έστω, σε ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων – με τις οποίες ήδη συμφωνεί η Ευρώπη – και να αναζητήσουν συμμάχους για τα πιο ακανθώδη θέματα, ο καθένας έχει δυο τρεις πολιτικές για το χρέος, ανάλογα με το ακροατήριο.
Αρνούνται να προτείνουν ας πούμε, μια γενναία επιμήκυνση του χρέους λ.χ. στα 80 έτη με μηδενικό επιτόκιο και δεκαετή περίοδο πολύ χαμηλών δόσεων που θα μείωνε ουσιαστικά το χρέος διασφαλίζοντας όμως τη διεθνή υπόληψη της χώρας. Δεν δίνουν καν την μάχη για την δημοσιονομική ευελιξία που έχουν θέσει στο τραπέζι η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά και σοσιαλδημοκράτες γερμανοί υπουργοί, έτσι ώστε η ετήσια μείωση του χρέους όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, να ελαχιστοποιηθεί και να μην στερεί κι άλλους πόρους από την ανάπτυξη.
Και ποιος θα πάρει σοβαρά μια χώρα που οι πολιτικοί της δεν συμφωνούν σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης; Αν δεν βγουν ενωμένοι «έξω» να πουν: «όλοι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη διευθέτηση του χρέους θα κατευθυνθούν σε αυτές και αυτές τις παραγωγικές επενδύσεις», τι βοήθεια περιμένουν;»
athensvoice.gr