ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ekdhlwsh-kallithea4 (Αντιγραφή)Το βράδυ της Τρίτης 17 Ιουνίου 2014 για τέταρτη φορά στη σειρά και μπροστά σε πολυπληθές κοινό, πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων, η ετήσια, θεσμοθετημένη πλέον εκδήλωση αφιερωμένη στο αρχαιολογικό έργο της Ελληνοκαναδικής ομάδας έρευνας της θέσης Κάστρο Καλλιθέας.

Συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια από τότε που η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Alberta του Καναδά υπό την καθοδήγηση της Margriet Jannine Haagsma, και η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων με υπεύθυνη τη Σοφία Καραπάνου ανέβηκαν στο βουνό της Καλλιθέας και ξεκίνησαν να ιχνηλατούν το ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της αρχαίας πόλης Πεύμα. Καθώς ένας κύκλος ανασκαφικής έρευνας ολοκληρώθηκε, και η επιστημονική ομάδα της Καλλιθέας βρίσκεται στη φάση της συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων, το κοινό των Φαρσάλων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ένα μέρος αυτού του υλικού μέσα από την παρουσίασή του από τις Margriet Haagsma και Σοφία Καραπάνου.

ekdhlwsh-kallithea2 (Αντιγραφή)Η Margriet Haagsma παρουσίασε επίσης και την αναπαράσταση ενός αρχαίου αργαλειού, προϊόν πειραματικής αρχαιολογίας ενός εκ των φοιτητών της στο Πανεπιστήμιο της Alberta, αντικείμενο το οποίο από το προσεχές φθινόπωρο θα εμπλουτίσει την Αρχαιολογική Έκθεση του Κάστρου της Καλλιθέας που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων και θα αποτελέσει ασφαλώς πεδίο ενδιαφέροντος.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Μουσειοπαιδαγωγός του 1ου ΚΔΑΠ Φαρσάλων Πέλα Ρουκά με τις μαθήτριές της Κατερίνα Κατμέρου, Βασιλική Ντογκούζη και Μαρία Νταφοπούλου, παίρνοντας αφορμή από τα ευρήματα της Καλλιθέας και υπό τους ήχους του Απολλώνιου κατάφεραν να εικονοποιήσουν με λιτό και παραστατικό τρόπο, τα λόγια του αρχαίου ραψωδού, του Ομήρου, για την Πηνελόπη και τον αργαλειό (ραψωδία τ της Οδύσσειας, στίχοι 136-156), αλλά και τα λόγια της σύγχρονης ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ.
ekdhlwsh-kallithea9 (Αντιγραφή)Την εκδήλωση οργάνωσε, επιμελήθηκε και παρουσίασε η Βάσω Νούλα, αρχαιολόγος – ειδική συνεργάτις του Δημάρχου Φαρσάλων, ενώ κατά την έναρξή της θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο ίδιος ο Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ηλίας Γώγος, ο Διοικητής της Φρουράς Φαρσάλων Χρήστος Ράμμος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

ekdhlwsh-kallithea3 (Αντιγραφή)Ο Δήμος Φαρσάλων ευχαριστεί όλους εκείνους που βοήθησαν με την προσφορά υλικών και εργασίας στην υλοποίηση της εκδήλωσης:

Το Θέμη Παδιώτη, το Γιώργο Νταραγιάννη, το σύλλογο Γυναικών του Βασιλί, τον Αποστόλη Πανταζώνα, το Νίκο Πελεκούδα, το Μίλτο Δασκαλόπουλο και τη Βάσω Γκουτζαμάνη για την αθόρυβη και σταθερή της βοήθεια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com