ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΣΕΑ

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση  προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών σχετικά με τα προβλήματα στο Εθνικό Πρόγραμμα “Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).  Στην ερώτηση αναφέρει:

«Το εθνικό πρόγραμμα “Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών” (ΠΣΕΑ) φαίνεται να είναι “παγωμένο”. Τα χρήματα χορηγούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν προβλεφθεί  και δύσκολα μπορούν να βρεθούν.

Σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν στα ΠΣΕΑ του 2011 που αφορούν ζημιές από περονόσπορο και του 2013 που αφορούν  την ακαρπία κυρίως στα ελαιόδενδρα. Για το 2011 έχει αποδεχθεί η Κομισιόν την καταβολή τους αλλά δεν έχουν βρεθεί τα χρήματα για να πληρωθούν οι παραγωγοί. Για το 2013, οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ζημιές πάνω από 100 εκατ. ευρώ, τελικά τα κονδύλια μειώθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αυτό το ποσό είναι αδύνατο να βρεθεί, ώστε ο φάκελος να σταλεί στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν απαιτεί για να γίνει η πληρωμή του ΠΣΕΑ, να μην έχουν περάσει τρία χρόνια από το ζημιογόνο αίτιο. Αυτό σημαίνει ότι για τις ζημιές του 2013 θα πρέπει να έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί μέχρι το 2016. Σοβαρότερο όμως πρόβλημα υπάρχει με τα ΠΣΕΑ του 2011 γιατί θα πρέπει να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέχρι το 2015 (προκαταβολή το 2014). Σε αντίθετη περίπτωση οι παραγωγοί θα χάσουν αυτά τα χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια για το φυτικό κεφάλαιο ο ΕΛΓΑ καταθέτει ένα κεφάλαιο ΠΣΕΑ για κάθε χρονιά. Το 2013 το ΥΠΑΑΤ διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο του προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που είναι ύψος 65 εκατ. ευρώ, για τις συνολικές ζημιές από τη ομαλή καρποφορίας της ελιάς και των οπωροφόρων δένδρων. Οι ζημιές ουσιαστικά αφορούσαν την ακαρπία στα ελαιόδενδρα και οι αποζημιώσεις αυτές πρέπει να διατεθούν μέσα στο 2015 και το 2016.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε δημιουργηθεί η “Ομάδα Επιστημόνων”, η οποία αποτελείται από πανεπιστημιακούς, ερευνητές, γεωπόνους καθώς και υπηρεσιακούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ με στόχο την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που δημιουργούνται στις καλλιέργειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ρόλο της ομάδας ήταν να αποτιμήσει το πρόβλημα και να αποφασίσει το ποσό που αντιστοιχεί στις ζημιές της ελαιοκαλλιέργειας. Αυτή η μελέτη μαζί με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στις διάφορες περιοχές εκείνη τη χρονιά, θα πρέπει να διαβιβαστούν από τον ΕΛΓΑ στις Βρυξέλλες. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να δοθεί πρώτα έγκριση για τη δέσμευση του ποσού αυτού από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Επειδή οι Βρυξέλλες δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα και να αποδεχθούν το σχετικό φάκελο, αν βέβαια η Ελλάδα δεσμευθεί ότι έχει αυτά τα κονδύλια

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου οι παραγωγοί να μην χάσουν τις αποζημιώσεις τους;

• Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δεσμευτούν τα κονδύλια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ