ΦΛΕΓΜΟΝΗ: Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

6I7Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι οι περισσότερες ή ίσως και όλες οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να έχουν την ίδια ρίζα: τη φλεγμονή. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με τα πάντα, από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, μέχρι το διαβήτη τύπου 2, η τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και διάφορους τύπους καρκίνου.

Η χρόνια, χαμηλού βαθμού συστηματική φλεγμονή που τροφοδοτείται από διαταραχές, όπως το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, και η ασθένεια των ούλων, μπορεί να εξηγήσει γιατί ο τρόπος ζωής συνδέεται με ασθένειες οι οποίες έχουν φτάσει σε επίπεδα επιδημίας στις δυτικές χώρες, ενώ παραμένουν σπάνιες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

“Η φλεγμονή εξηγεί γιατί η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες σε ασθενείς με αθηροσκλήρωση», λέει ο Philip Schauer, MD, διευθυντής του Βαριατρικού και Μεταβολικού Ινστιτούτου στην Cleveland Clinic. “Η χρόνια φλεγμονή παίζει επίσης άμεσο ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της άπνοιας στον ύπνο, το άσθμα και πολλές άλλες ασθένειες.”

Το κομμάτι του παζλ που έλειπε

Δύο πρωτοποριακές νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet δείχνουν ότι η φωτιά μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών θα μπορούσε να είναι το χαμένο κομμάτι του παζλ που θα  λύσει το μυστήριο του γιατί πολλοί άνθρωποι με φυσιολογικά, ή ακόμα και βέλτιστα επίπεδα χοληστερόλης παθαίνουν καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ άλλοι με πολύ υψηλή χοληστερόλη δεν αναπτύσσουν ποτέ καρδιακή νόσο.

Οι μελέτες ήταν οι πρώτες που έδειξαν μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ ενός συγκεκριμένου δείκτη φλεγμονής (της ιντερλευκίνης 6, επίσης γνωστή ως IL-6) και του κίνδυνου καρδιακών παθήσεων. Μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατικές νέες θεραπείες για τη θεραπεία ή την πρόληψη τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 135.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν μια παραλλαγή του γονιδίου που συνδέεται με χαμηλότερο από το κανονικό αριθμό των IL-6 υποδοχέων, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, ακόμη και αν είχαν τα ίδια ποσοστά καπνίσματος, διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως και οι άνθρωποι που δεν είχαν αυτή την παραλλαγή.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι φαρμακευτική αγωγή για τη δέσμευση των IL-6 υποδοχέων, που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (επίσης μία φλεγμονώδης νόσος), θα μπορούσε να είναι ένα νέο όπλο κατά των καρδιακών παθήσεων.

Καίγεται το σώμα σας;

Κατά κύριο λόγο, η φλεγμονή προστατεύει την υγεία. Εάν πατήσουμε ένα καρφί, το σώμα μας κινητοποιεί τα στρατεύματα του ανοσοποιητικού συστήματος για να πολεμήσουν την εισβολή των βακτηρίων απελευθερώνοντας μόρια IL-6. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνει περισσότερες από 20 πρωτεΐνες που επιτίθενται στους εισβολείς με χημικές ουσίες για να τους σκοτώσουν, μαζί με μια ποικιλία από περίεργων λευκών αιμοσφαιρίων.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανοσολογικής αντίδρασης του συστήματος είναι η οικεία αίσθηση ζέστης και ερυθρότητας γύρω από την πληγή, καθώς αρχίζει να επουλώνεται.

Η χρόνια φλεγμονή, όμως, βλάπτει παρά θεραπεύει, επειδή η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος δεν σταματά ποτέ. Είναι σαν να πυροβολείται από «φίλια πυρά» κατά τη διάρκεια ενός διαρκούς πολέμου που μαίνεται στο εσωτερικό του σώματος, λέει ο Δρ Schauer.

Η Νο 1 προειδοποίηση της χρόνιας φλεγμονής

Ο ευκολότερος τρόπος για να πούμε εάν το σώμα μας -και οι αρτηρίες, «φλέγονται»,  είναι να μετρήσουμε τη μέση σας. Μια περιφέρεια άνω των 88,9 εκατοστών για μια γυναίκα, ή 101,6 εκατοστών για έναν άνδρα, σημαίνει ότι το άτομο απειλείται από επικίνδυνες ασθένειες που συνδέονται με την χρόνια φλεγμονή, ακόμη και αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η τακτική άσκηση βοηθά να κρατήσουμε τόσο το σώμα, όσο και τον εγκέφαλό μας υγιή. Η διαλειμματική προπόνηση (διαλειμματική προπόνηση περιγράφεται ως η προπόνηση που περιλαμβάνει διαστήματα έντονης προσπάθειας που εναλλάσσονται  με διαλλείματα ανάπαυσης ή καλύτερα ενεργητικής αποκατάστασης, δηλαδή πολύ ηπιότερης προσπάθειας, στα όποια το σώμα ξεκουράζεται για να συνεχίσει τη δραστηριότητα), ειδικότερα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αδυνατίσουμε τη μέση μας-και να σβήσουμε τη φωτιά στην κοιλιά μας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ