ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ  

αχελωοςΝα εγκαταλείψει οριστικά η κυβέρνηση τις αναπτυξιακές σαπουνόπερες, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή δηλώσεις για τον Αχελώο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Έχουμε τονίσει και σε άλλη περίπτωση, ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ο στόχος της λειτουργίας των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς ως ενεργειακών, καθώς από το 1991 ο τότε γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Θ. Ξανθόπουλος είχε ενημερώσει τους τότε υπουργούς Βιομηχανίας και Οικονομικών ότι η ΔΕΗ θα υποστεί ζημία 145 δισ. δραχμών λόγω της εκτροπής των νερών του Αχελώου, που κανονικά θα έφταναν στα υφιστάμενα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου. Πόσα φράγματα άλλωστε μπορεί να «σηκώσει» ένας ποταμός, πριν σταματήσει να είναι ποταμός;

Κι όμως, ο κ. Χρυσοχοϊδης επιμένει με νέες δηλώσεις και «ρίχνοντας το βάρος στην ενεργειακή διάσταση του έργου, μίλησε για άμεσες ενέργειες, που θα αναλάβει το υπουργείο, ώστε να υπάρξει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 300 μεγαβάτ από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια Συκιάς και Μεσοχώρας».

Προφανώς απώτερος σκοπός είναι να φτάσει το νερό του Αχελώου στη σήραγγα εκτροπής, πιστεύοντας ότι αργότερα θα βρεθεί λύση για να «μπει το νερό στο αυλάκι» προς τη Θεσσαλία. Πόσες ακυρωτικές αποφάσεις πρέπει να βγάλει ακόμη το ΣτΕ για να πειστούν οι υπέρμαχοι της εκτροπής να εγκαταλείψουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους και να συνειδητοποιήσουν ότι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας οφείλεται στην κακοδιαχείριση των υδατικών της πόρων και η επίλυσή του βρίσκεται στην εξοικονόμηση νερού και στη ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών;

Πως θα αξιοποιηθούν τα άχρηστα έργα που έγιναν ως τώρα; Μισοαστεία-μισοσοβαρά, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση: προστασία και ανάδειξή τους ως μνημεία «πολιτικού ανορθολογισμού»! Για να θυμούνται οι παλιότερες γενιές και να μαθαίνουν οι νέες…”

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Χρυσοχοϊδης επιμένει να μην αρθρώνει αυτοκριτική για τα πεταμένα λεφτά και την τεράστια καταστροφή που έγινε στο οικοσύστημα του Αχελώου τις τελευταίες δεκαετίες. Αντί αυτών, εμμένει πεισματικά σε μια αποτυχημένη επικοινωνιακή φούσκα, από αυτές που μας συνήθισαν τα δύο κυβερνητικά κόμματα της μεταπολίτευσης και τις οποίες πλήρωσαν σκληρά οι πολίτες αυτής της χώρας. Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά τις αναπτυξιακές σαπουνόπερες!».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com