ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

FOROIΣτην τελική ευθεία μπαίνει η υποβολή δηλώσεων Ε1  (σήμερα θα πρέπει να ανακοινωθεί αν η παράταση που σχεδιάζεται θα φτάνει ή θα ξεπερνά τις 20 Ιουλίου) και από 31 Ιουλίου θα πρέπει  έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι να βρουν τρόπο για να πληρώνουν παλαιά και νέα χρέη από φόρους και “χαράτσια”.

Στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Με επιχείρημα ότι πρέπει να διασφαλίσουν την είσπραξη των φόρων, ώστε να μην καταλήξουν στο «βουνό» των απλήρωτων ληξιπρόθεσμων χρεών, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να δράσουν σε δύο επίπεδα:

1. Σιωπηρώς, για να διευκολύνουν τους φορολογούμενους, οι έφοροι θα μπορούν να επεκτείνουν τις 3 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος (ή τις 5 μηνιαίες του ΕΝΦΙΑ) σε 12 ή και 24 μήνες. Η δυνατότητα αυτή δίδεται στους φορολογουμένους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής, αλλά θα επιβαρύνονται με τόκους. Μπορούν όμως, ακόμα και χωρίς να βγει ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους, να πληρώνουν έτσι μικρότερες δόσεις, μέχρι… το 2016.

2. Επισήμως, η κυβέρνηση θα θέσει θέμα για διεύρυνση και αυτών των περιθωρίων, σε έως 36 ή και 60 δόσεις, με το επιχείρημα ότι όσοι μπαίνουν σε ρύθμιση με 12 δόσεις τελικώς τη χάνουν γιατί αδυνατούν και πάλι να αντεπεξέλθουν στα ποσά πληρωμής που προκύπτουν. Με τον τρόπο αυτό, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν εκτοξευθεί στα 65 δισ. ευρώ και πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει επιστροφή αφού οι οφειλέτες του δημοσίου έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα 2,7 εκατομμύρια (σχεδόν 1 στους 2 φορολογουμένους). Μαζί με τα βάρη του 2014, ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, οπότε η πληρωμή των φόρων τίθεται εκ των πραγμάτων σε κίνδυνο.

Αν και η Τρόικα έχει τεθεί ανοικτά κατά τέτοιων ρυθμίσεων, διαφαίνεται πως η κυβέρνηση μπορεί μέχρι τα τέλη του 2014 (ή τις αρχές του 2015) να καταφέρει να πείσει τελικά για την αναγκαιότητα παροχής περισσότερων ευκολιών στους πολίτες.

Του Κωστή Πλάντζου, newmoney.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ