ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΆΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

4O4Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών εκλέχθηκε πριν από λίγες ώρες ο μέχρι πρότινος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης έλαβε 4 ψήφους έναντι 2 του κ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσελέντης, “στόχος μου είναι να εντατικοποιήσω τη σεισμική παρακολούθηση και να προωθήσω δράσεις και ενέργειες που θα ελαχιστοποιήσουν τη σεισμική επικινδυνότητα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας”.

Ο Άκης Τσελέντης γεννήθηκε στο Φισκάρδο και έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1978. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, όπου ολοκλήρωσε το πρώτο του μεταπτυχιακό το 1979 στην Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Έκανε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό to 1980 στην Ηλεκτρονική στο Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Ολοκληρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1983 στη Γεωφυσική στο Imperial College του Λονδίνου. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ως γεωφυσικός στην εταιρία Schlumberger oilfield services και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Γεωλογικών και ορυκτών εξορύξεων και ως συνεργάτης ερευνητής στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μεταξύ του 1986 και 1989 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Υπήρξε επίσης εκπρόσωπος σεισμολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ασία. Από το 1990 άρχισε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου διετέλεσε επί μακρόν καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής, καθώς και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την υψηλής πιστότητας σεισμική αποτύπωση, τη θεωρία της γεωφυσικής ανατροπής, την επεξεργασία σεισμογραφικών πληροφοριών και τις τομογραφικές μέθοδους. Έχει δημοσιεύσει πάρα πολλές ερευνητικές μελέτες. Στο ενεργητικό του ως σήμερα έχει 5 βιβλία και 8 διεθνώς αναγνωρισμένες ευρεσιτεχνίες.

thebest.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ