ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

δεσποτεςΤέσσερις νέους μητροπολίτες εξέλεξε σήμερα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Ελασσόνας, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Φωκίδος και Ιωαννίνων. Βάσει των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν μητροπολίτης Ελασσώνος εξελέγη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, μητροπολίτης Φωκίδος  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος και μητροπολίτης Ιωαννίνων  ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης.

Αναλυτικά οι ψηφοφορίες που πραγματαποιήθηκαν εξελίχθηκαν ως εξής:

Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος

1) Πανιερ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ψήφους 16

2) Θεοφ. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, ψήφους 50

3) Ἀρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλύβας, ψήφους 45

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φωκίδος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, με 42 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων έλαβε 3 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλύβας, 27 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

1) Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ψήφους 50.

2) Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός, ψήφους 37.

3) Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, ψήφους 20.

Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή ψήφος και 2 άκυροι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ιωαννίνων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, με 46 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός έλαβε 16 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, 7 ψήφους.

Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος

1) Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, ψήφους 68.

2) Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης, ψήφους 9.

3) Αρχιμανδρίτης κ. Κλήμης Κοτσομύτης, ψήφους 6.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ελασσώνος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, με 68 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης έλαβε 1 ψήφο, και ευρέθησαν 3 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο.

Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, ψήφους 17.

2) Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, ψήφους 60.

3) Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ψήφους 8.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, με 61 ψήφους, επί συνόλου 72 ψηφισάντων, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ έλαβε 5 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος 2 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής :

– Το Σάββατο 28 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

– Την Κυριακή 29 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος

– Την Δευτέρα 30 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

Τα βιογραφικά των τεσσάρων Ιεραρχών όπως αναφέρονται στην επίσημη σελίδα της εκκλησίας της Ελλάδας είναι:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος (κατά κόσμον Θεόδωρος Κλουκίνας, του Ευαγγέλου και της Χριστίνας, εγεννήθη εις Σπάρτην Λακωνίας την 2αν Φεβρουαρίου 1950. Τας εγκυκλίους σπουδάς του παρηκολούθησεν εις την γενέτειράν του. Αφού εξεπλήρωσε τας στρατιωτικάς του υποχρεώσεις, την 16ην Μαίου 1973 εκάρη μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Θεοφίλου, εις την Ιεράν Μονήν Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας Γορτυνίας και υπό του ιδίου εχειροτονήθη διάκονος την 17ην Μαίου 1973 εις την ιδίαν Μονήν. Εν συνεχεία εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών λαβών το πτυχίον το 1977. Την 4ην Δεκεμβρίου 1977 εχειροτονήθη υπό του ιδίου αειμνήστου Αρχιερέως Πρεσβύτερος προχειρισθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην, εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως, εις τον οποίον υπηρέτησεν ως Εφημέριος και Προϊστάμενος μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 1980. Παράλληλα ήσκησε και χρέη Αρχιερατικού Επιτρόπου εις την περιοχήν της Μεγαλοπόλεως. Από της 1ης Ιανουαρίου 1981 μέχρι και της 1ης Δεκεμβρίου 2008 υπηρέτησεν ως Ιεροκήρυξ της ως άνω Μητροπόλεως. Από 1ης Δεκεμβρίου 2008 μέχρι και της ημέρας της εις Επισκοπον εκλογής του, υπηρέτησεν εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, ως εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου. Παραλλήλως με το έργον του Ιεροκήρυκος, επί μίαν 25ετιαν και πλέον, είχε και το λειτούργημα του Θεολόγου Καθηγητού εις το Γυμνάσιον και Λύκειον Μεγαλοπόλεως, χρηματίσας και επί 5ετιαν Διευθυντής του Γυμνασίου Μεγαλοπόλεως. Την 14ην Οκτωβρίου 2009 εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επισκόπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Την 25ην Οκτωβρίου 2009 εχειροτονήθη επίσκοπος υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εις τον Ιερόν Ναόν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης. Σπούδασε Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκκλησιαστική ιστορία από το Πανεπιστήμιο Μarc Bloch του Στρασβούργου. Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Εberhard Karls στο Tubingen της Γερμανίας και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και από τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσυγκέλλου στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων (κατά κόσμον Χρίστος Τούμπας) εγεννήθη εν Κοζάνη. Απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης εσπούδασε Θεολογίαν εις το Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης. Διάκονος εχειροτονήθη τω 1996 και Πρεσβύτερος τω 1998. Διετέλεσεν ως εφημέριος Ιεροκήρυξ εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά και από του έτους 2000 ως Ιεροκήρυξ, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελλος εις την Ιεράν Μητρόπλιν Ελασσώνος.

Ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος, κατά κόσμον Νικόλαος, Άνθης του Ιωάννου και της Σπυριδούλας γεννήθηκε στο Κοντόκαλι Κερκύρας το έτος 1964. Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Τιμόθεο († 2002) εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστριτίσσης Κερκύρας στις 8.5.1986, εχειροτονήθη Διάκονος στις 12.7.1986 και Πρεσβύτερος στις 15.8.1992 λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές έλαβε:

α) Πτυχίο της Λογιστικής 1985

β) Πτυχίο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών 1986

γ) Πτυχίο του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 1993

δ) Master Θεολογίας στον Τομέα Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής 2003.

Ομιλεί την Αγγλική Γλώσσα. Έχει υπηρετήσει ως Ιεροκήρυκας και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας Κερκύρας. Από το έτος 1999 υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματεύς των: α) Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, από το έτος 1999, β) Συνοδι-κης Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, από το έτος 2008, γ) Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, από το έτος 2006. Έχει μετάσχει ως μέλος σε διάφορες Εκκλησιαστικές και Κρατικές Επιτροπές καθώς επίσης και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε αρκετές αποστολές. Από τον Ιούλιο του έτους 2006 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου ενώ από τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους είναι Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων. Τον Ιούλιο του 2012 του ανετέθησαν από την Ιερά Σύνοδο τα καθήκοντα του Διευθυντού της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων». Είναι εφημέριος-προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης-Φιλοθέης Αττικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ