ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΚΟΥΝΗΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ – ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ…

223Ο Ian Burkhart, 23 ετών, δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε τα χέρια, ούτε τα πόδια του ύστερα από ένα ατύχημα κατάδυσης που είχε πριν από τέσσερα χρόνια, που του κατέστρεψε το νωτιαίο μυελό του και τον άφησε παράλυτο. Όμως, χάρη σε μια νέα συσκευή που αναδρομολογεί τα σήματα του εγκεφάλου του, ο Burkhart κατάφερε να σηκώσει το χέρι του, χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του.

Η τεχνολογία, που ονομάζεται Neurobridge, λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο και τα στέλνει κατευθείαν στους μύες, παρακάμπτοντας τον κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό. Οι χειρουργοί τοποθέτησαν  ένα τσιπ με μέγεθος όσο ο σπόρος του καλαμπο στο τμήμα του εγκεφάλου του Burkhart που ευθύνεται για την κίνηση του και του χεριού. Ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, κάθε φορά που ο Burkhart σκέφτεται να κουνήσει ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός του, ο εγκέφαλός του εκπέμπει ένα μοναδικό ηλεκτρικό σήμα. Το τσιπ παίρνει αυτό το σήμα και το στέλνει σε έναν υπολογιστή – παρακάμπτοντας το νωτιαίο μυελό – και μεταφέρει το σήμα στο χέρι και τον καρπό του.

Η επιτυχημένη δοκιμή του Neurobridge είναι μια ιστορική εξέλιξη για άτομα με μερική ή ολική παράλυση. «Οι άνθρωποι με κάκωση του νωτιαίου μυελού έχουν απίστευτα δύσκολη ζωή,”  λέει ο ειδικός αποκατάστασης, Jerry Mysiw, από το Ohio State University, ο οποίος βοήθησε στο σχεδιασμό των κλινικών δοκιμών και βεβαιώθηκε οτι ήταν ασφαλές.

Το Neurobridge, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε κάποιον να κινήσει τα δικά του άκρα.

Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προσαρμοστεί για τη θεραπεία και άλλων ειδών παράλυσης, όπως αυτές που προκαλούνται από εμβολή ή τραυματική βλάβη του εγκεφάλου.

“Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν,” είπε ο Mysiw. «Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ