ΑΠΟΚΤΑ …ΚΡΑΤΟΣ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

315Νέα σελίδα τρόμου στο Ιράκ, με ζωντανή την απειλή για τη δημιουργία καθαρά ισλαμιστικού κράτους της Αλ Κάιντα, σηματοδοτεί η συμφωνία του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και του Μετώπου Αλ Νούσρα, στη Συρία, για συνεργασία, ενώ ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η ταχύτατη προέλαση των τζιχαντιστών.

Την ίδια στιγμή στη Βαγδάτη έχουν ήδη φτάσει οι πρώτοι Αμερικανοί αξιωματικοί, που θα παρέχουν «συμβουλευτική υποστήριξη» στις ιρακινές δυνάμεις, και στη Σαουδική Αραβία μεταβαίνει την Παρασκευή ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για να συζητήσει με το βασιλιά Αμπντάλα την ιρακινή αλλά και την κρίση στη Συρία.

Παραμερίζοντας τις διαφωνίες τους, οι δύο εξτρεμιστικές ένοπλες οργανώσεις ΙΚΙΛ και Μέτωπο Αλ Νούσρα -η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα- «έδωσαν τα χέρια» στο Αμπού Καμάλ, τη μεγαλύτερη πόλη της συροϊρακινής μεθορίου.

Τον Ιανουάριο οι μαχητές του Αλ Νούσρα έστρεψαν τα όπλα τους κατά των συμμάχων τους στον πόλεμο κατά του Σύρου προέδρου Ασαντ, κατηγορώντας το ΙΚΙΛ για ωμότητες και ηγεμονική στάση.

Τώρα με τη σύμπραξη ουσιαστικά η Αλ Νούσρα εντάσσεται στο ΙΚΙΛ και η έτσι η οργάνωση μπορεί να δρα εκατέρωθεν των συνόρων. Τζιχαντιστής του ΙΚΙΛ «σφράγισε» τις εξελίξεις ανεβάζοντας στο Twitter εικόνα που δείχνει μαζί έναν Αιγύπτιο διοικητή του Μετώπου Αλ Νούσρα και έναν Τσετσένο διοικητή του ΙΚΙΛ.

«Αυτή η σύμπραξη θα δημιουργήσει εντάσεις με άλλες ανταρτικές οργανώσεις που ελέγχουν την πόλη της συροϊρακινής μεθορίου», εκτιμά ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντελραχμάν. Και μοιάζει να επιβεβαιώνεται, καθώς ακτιβιστές από το Αμπού Καμάλ δηλώνουν μέσω του Δικτύου ότι «ήδη υπάρχει μεγάλη ένταση στην πόλη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί, διότι αυτή η σύμπραξη θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με τις τοπικές φυλές που δεν θα αποδεχθούν τις αλλαγές», διότι είναι εχθρικές προς το ΙΚΙΛ.

Εν τω μεταξύ ο Ιρακινός πρωθυπουργός συνεχίζει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από Δυτικούς του συμμάχους, αλλά και τις εκκλήσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών στο Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα αντιπροσωπεύει όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες.

Χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο Ιράκ δεν κατάφερε στη διάρκεια ετών να εντάξει τις απόψεις όλων των ομάδων της χώρας και τώρα πρέπει να πιεστεί προκειμένου να πράξει αυτό.

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση στο Ιράκ που να αγκαλιάζει όλα τα μέρη του πληθυσμού», δήλωσε η Μέρκελ. «Επί χρόνια αυτό δεν συνέβη και, συνεπώς, η πίεση πρέπει αυξηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Μαλίκι

Χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή «πλήγμα στο Σύνταγμα και την πολιτική διαδικασία», ο Μαλίκι δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στη διαδικασία που προβλέπει ότι η νέα ιρακινή Βουλή θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα για να ασχοληθεί με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Θα προσέλθουμε στην πρώτη σύνοδο του Κοινοβουλίου με αρμονία, ακολουθώντας το συνταγματικό πλαίσιο» είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Σε παράλληλες εξελίξεις, από χθες βρίσκονται στη Βαγδάτη οι πρώτοι 90 Αμερικανοί στρατιωτικοί «εμπειρογνώμονες» που θα συνδράμουν τις ιρακινές δυνάμεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατά των τζιχαντιστών. Θα συνεργαστούν αρχικά, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, με ομάδα 40 ατόμων που ήδη σταθμεύει στην αμερικανική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ σύντομα αναμένονται άλλοι 50, με εκτιμήσεις ότι μπορεί τελικά στο Ιράκ να μεταβούν συνολικά 300.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ