ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΚΑΡΠΟΥΖΙΕκτός του ότι είναι ιδιαίτερα δροσιστικό και πραγματικά απολαυστικό κυρίως το καλοκαίρι, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης του καρπουζιού μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των  καρδιοπαθειών.

Ένα φλιτζάνι κύβους καρπούζι (152 γραμμάρια) περιέχει 43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γραμμαρίων ζάχαρης και 1 γραμμαρίου ινών). Ένα φλιτζάνι καρπουζιού παρέχει το 17% της βιταμίνης Α, το 21% της βιταμίνης C, 2% του σιδήρου και 1% των αναγκών σε ασβέστιο για την ημέρα.

Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη. Επίσης περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό.

Δείτε μερικά από τα οφέλη αν προσθέτετε ένα με δύο φλυτζάνια με καρπούζι καθημερινά στη διατροφή σας:

Πρόληψη Άσθματος: Ο κίνδυνος για εμφάνιση άσθματος είναι μικρότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε αφθονία στο καρπούζι.

Αρτηριακή πίεση: Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το AmericanJournalofHypertension διαπίστωσε ότι το καρπούζι “μειώνει την πίεση του αίματος σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση σταδίου 1”.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση καρπουζιού βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία.

Καρκίνος: Ως εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε αρκετές μελέτες.

Η πέψη και η κανονικότητα: Το καρπούζι, λόγω του νερού και της περιεκτικότητάς του σε ίνες, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την προώθηση της κανονικότητας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Ενυδάτωση: Αποτελούμενα από 92% νερό και σημαντικούς ηλεκτρολύτες, τα καρπούζια είναι το καλύτερο σνακ κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Φλεγμονή: Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης να διατηρηθεί η δομή των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, και βοηθά στην απορρόφηση του λίπους. Η χολίνη μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη χρόνια φλεγμονή.

Μυϊκός πόνος: Το καρπούζι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους πόνους των μυών και να μειώνει το χρόνο ανάρρωσης των αθλητών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της αμινοξύ L-κιτρουλίνης, που το καρπούζι περιέχει.

Δέρμα: Το καρπούζι είναι φανταστικό για το δέρμα σας, επειδή περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος, και που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.

Παρακαλώ θυμηθείτε να επιλέγετε βιολογικά καρπούζια όποτε είναι δυνατόν!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ