ΤΟΝ ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

!!QΤον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ψήφισαν 26 από τους 28 ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής για επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Κατά της υποψηφιότητας όπως ήταν άλλωστε γνωστό εδώ και καιρό τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν.“Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, ανέφερε ο Ρομπάι στο Twitter, χωρίς να διευκρινίσει εάν έγινε ψηφοφορία.

Βρετανοί αξιωματούχοι πάντως όπως γράφει το BBC ανέφεραν ότι έγινε ψηφοφορία, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Κάμερον ενώ πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.

Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η υποψηφιότητα του Γιούνκερ είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Βρετανία με τον Κάμερον να έχει απειλήσει ακόμα και με δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, όπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο ίδιος άλλωστε χλεύασε τον ισχυρισμό ότι ο Γιούνκερ- που έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-, είχε επιλεγεί για την θέση αυτή βάσει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών τον περασμένο μήνα.

Οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στο BBC, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του κατά της υποψηφιότητας Γιουνκέρ και στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Ο Κάμερον, εμφανίζεται αποφασισμένος να εμμείνει στη στάση του, προκειμένου να δείξει στους Βρετανούς, ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι να υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ