ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ψυρας-ξηροτυρηΕρώτηση για τις αυξημένες τιμές στις τουριστικές περιοχές σε μια περίοδο που η χώρα καταγράφει ρεκόρ αυξήσεων κατέθεσαν προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Τουρισμού και Οικονομικών, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη και Θωμάς Ψύρρας. Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις των φορέων των ξενοδόχων, του διεθνούς τύπου και άλλων η Ελλάδα αναμένεται να έχει αύξηση στον αριθμό των τουριστών που την επισκέπτονται. Την πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνουν και τα πρώτα στοιχεία αφίξεων, αφού ήδη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 είχαμε αύξηση του τουρισμού κατά 30%.

Δυστυχώς πολλοί ξενοδόχοι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της διαφαινόμενης αύξησης ζήτησης, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς, προχώρησαν σε πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 20% και σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάνουν έως και το 95%

Τα περιστατικά αισχροκέρδειας που παρατηρούνται λόγω και της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται και οι υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες πολλές φορές γίνονται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ποιότητα στις υπηρεσίες, προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να οδηγήσουν τους μεγάλους tour operators να στείλουν την επόμενη χρονιά πελάτες τους σε φθηνότερους προορισμούς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το θέμα της εστίασης. Παρά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, οι  τιμές δεν έχουν πέσει, στον προσδοκώμενο βαθμό. Μάλιστα παρατηρείται ότι στην πλειότητά τους οι επιχειρηματίες έχουν αποσύρει και τα ταμπελάκια που δείχνουν τη μείωση των τιμών στα είδη εστίασης. Είναι δε σημαντικό να σημειωθεί ότι φέτος οι ξενοδόχοι πέτυχαν τιμές μεγαλύτερες κατά 5% στις διαπραγματεύσεις τους με τους tour operators.

Η λογική του εύκολου κέρδους αποβλήθηκε με την κρίση και είναι απόλυτα κατακριτέα. Η Ελλάδα κατάφερε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης να μειώσει τις τιμές και να είναι ανταγωνιστική στο θέμα αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και καθώς φέτος αναμένουμε υψηλότατο τουριστικό κύμα από ολόκληρο τον κόσμο, και για να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας και αισχροκέρδειας όπως τα ζήσαμε στο παρελθόν,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να αποφευχθεί η ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση μέσων τιμών διανυκτέρευσης σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας;

2. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να καταπολεμήσετε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Καφέ, Μπαρ κτλ) στις εν λόγω περιοχές;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ