ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

φυλακέςΜε αντιπροσωπεία κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης Λάρισας, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του, αντιδραστικών ρυθμίσεων, νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου,  συναντήθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, αποτελούμενο από τη βουλευτή Ηρώ Διώτη, το γραμματέα της Νεολαίας Νίκο Γεωργιάδη και το μέλος Εύα Αρζομανίδου.

Οι 328 κρατούμενοι (325 από τη β’ και γ’ πτέρυγα και 3 από την ε’ πτέρυγα των φυλακών) που είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και σήμερα, και από σήμερα συνεχίζουν με αποχή συσσιτίου μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του ν/σ, ως πρώτιστο αίτημα έθεσαν την απόσυρση του φασιστικής εμπνεύσεως νομοσχεδίου, που δημιουργεί νέα, ελληνικού τύπου, Γκουντάναμο, αποστερώντας τους θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, η αντιπροσωπεία έθεσε επίσης το πάγιο αίτημα των αδειών και των αναστολών (υφ’ όρων απόλυση), ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στο θέμα της ομηρίας εκατοντάδων αλλοδαπών κρατουμένων, που ενώ έχει λήξει η ποινή τους, παραμένουν «φιλοξενούμενοι» μέχρι και ένα έτος στις φυλακές, ώσπου να ολοκληρωθεί σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους.

Από την πλευρά της η βουλευτίνα τόνισε την ομόθυμη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματα των κρατουμένων καθώς και την πλήρη αντίθεση του κόμματος στο νομοσχέδιο.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυστηροποιεί διαρκώς το πλαίσιο διαβίωσης στις φυλακές, χωρίς την ίδια στιγμή να παίρνει κανένα θετικό μέτρο αναβάθμισης των συνθηκών ζωής των κρατουμένων. Έτσι, ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων συμπιέζονται και καταπατούνται όλο και περισσότερο, με αποκορύφωμα το ν/σ σχετικά με τις φυλακές “γ’ τύπου” (υψίστης ασφαλείας).

Το υπουργείο προωθεί ένα νομοσχέδιο εξουθένωσης και απόλυτης απελπισίας, που αντιμετωπίζει τους κρατούμενους εκδικητικά και τους αφαιρεί κάθε ελπίδα επανένταξης. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό και γκρεμίζει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των κρατουμένων, σχέση στην οποία στηρίζεται ο σκοπός της ποινής, που δεν είναι άλλος από τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη λάβει σαφώς θέση ενάντια στο νομοσχέδιο που καλλιεργεί το δόγμα “νόμος και τάξη” και γυρίζει αιώνες πίσω το επίπεδο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, ζητώντας την απόσυρσή του. Η πάγια θέση μας είναι η οικοδόμηση ενός σωφρονιστικού συστήματος σύγχρονου και δημοκρατικού, που θα σέβεται τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα προωθεί τον πραγματικό σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη και, με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλει στην περιστολή της εγκληματικότητας και στην ενίσχυση του δικαιώματος ασφάλειας των πολιτών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ